Velg en side

Hjelp elever å være ærlige om bruk av kunstig intelligens

h

Innhold:

=

Når KI utfordrer vurderingsarbeidet

=

Hvorfor jukser elever?

=

Gi elevene tydelige retningslinjer

=

Er dette fusk?

=

La elevene lage logg over KI-bruk

=

La elevene bruke en fast refleksjonsmal

=

Vise kompetanse gjennom refleksjon over KI-bidrag

=

Tips til elever om KI i oppgaver

=

Filnedlastinger | Lenker

Om ressursen:

Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skal lære eller undervise om kunstig intelligens (KI).

Her kan du finne hjelp til å diskutere fusk eller rimelig bruk av KI med elevene, tips til hvordan du kan bruke logger og refleksjonsmaler for la eleven vise kompetanse.

 

h

Når KI utfordrer vurderingsarbeidet

 

Ærlig bruk av kunstig intelligens handler om å bygge tillit og gjøre elevene bevisste på hvordan de bruker KI i læringsarbeidet. Er du usikker på om en elev har brukt kunstig intelligens når det ikke var tillatt? Det kan være vanskelig å vite om teksten faktisk viser elevens egen kompetanse. Tradisjonelle plagiatverktøy avslører sjelden KI-bruk, siden teknologien ikke kopierer på samme måte som ved plagiering.

I stedet for å havne i en kontrollkultur, bør vi bygge tillit og hjelpe elevene å reflektere over hvordan de bruker KI. Det kan vi gjøre ved å:

  • Støtte oss på vår faglige vurdering og kjennskap til elevens nivå
  • Gi elevene varierte muligheter til å vise kompetanse
  • Legge vekt på hva de faktisk forstår og kan uttrykke selv
  • Bruke vurderingsformer som inkluderer prosess, refleksjon og kildekritikk
Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Midjourney

h

Hvorfor jukser elever?

Det kan være mange grunner til at elevene velger å jukse med KI. Det kan være frustrasjon og manglende forståelse, ønske om en snarvei til en ferdig oppgave, manglende erfaring med skriving eller sjanger, vanskeligheter med å komme i gang, ha få hensiktsmessige læringsstrategier og så videre. Eleven som jukser lurer først og fremst seg selv og går glipp av viktig læring, og det er viktig å tenke over hvordan du kan hjelpe elever til å bruke KI på en hensiktsmessig måte. Mange elever er ikke modne nok til å forstå forskjellen mellom fornuftig bruk av KI og ukritisk kopiering som hindrer læring. Hjelp eleven ved å modellére og demonstrere hvordan du selv arbeider med oppgaver, med og uten KI. Øv sammen med elevene på ulike måter å løse ulike oppgaver og utfordringer på.

h

Gi elevene tydelige retningslinjer

Når elever bruker KI i arbeid som skal vurderes, må vi snakke med elevene om hvor grensen går mellom et nyttig verktøy og juks. Å bruke KI for å få hjelp til språklige forbedringer kan være en støtte i arbeidsprosessen, mens det å generere hele tekster eller presentasjoner uten refleksjon fører til at eleven ikke utvikler sin egen kompetanse. Problemet forsterkes av at noen elever har tilgang til flere KI-verktøy enn andre og dermed utvikler mer KI-kompetanse enn andre.

Vi kan starte med å diskutere med elevene og bli enige om tydelige retningslinjer for hva som er tillatt i vurderingssituasjoner. Når kan vi bruke KI? Til hva? Hvordan kan vi være ærlige om KI-bruk? Her kan du finne retningslinjene vi har utviklet ved skolen der jeg arbeider.   

Fusk kommer ofte an på konteksten oppgaven utføres i. Hvilke rammer er satt for oppgaven? Hvilken avtale for arbeid og læring har lærer og elev inngått? Vi bruker stavekontroll og lar KI lese opp teksten for å lytte gjennom. Vi bruker kalkulator med den største selvfølgelighet. Hvor går grensen for når hjelp med språket eller utregning er «for mye»? Dessuten – hva hvis KI er tatt med i idemyldring, generering av argumenter, gi forslag til søkeord osv.?

t

Er dette fusk?

  1. å bruke KI til å forklare et vanskelig begrep
  2. å bruke KI til å lage en skriveramme for et tema
  3. å bruke KI til å finne argumenter for/mot et tema
  4. å bruke KI til å rette staving og grammatikk i en tekst
  5. å bruke KI i utregningen av et matematikkstykke
  6. å bruke KI til skrive starten på en fortelling
  7. å bruke KI til å forbedre flyt og ordvalg i en tekst
  8. å bruke KI til å analysere en novelle/et dikt/osv.
  9. å bruke KI til å oppsummere en bok eleven har/ikke har lest selv
  10. å bruke KI til å gi oversikt over et tema eller en problemstilling

Som du sikkert allerede har tenkt, er svaret…Tja. Det kommer an på situasjonen. Hvilke rammer har du satt for oppgaven eleven arbeider med? Hvilke deler av elevens kompetanse skal vurderes?

Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Microsoft Designer

h

La elevene lage logg over KI-bruk

En måte å fremme kritisk KI-bruk på er å be elevene føre en «KI-logg», der de dokumenterer hvordan de har brukt verktøyet og hvilke endringer de har gjort i teksten etterpå. Alternativt kan læreren begrense KI-bruken til visse deler av skriveprosessen, for eksempel ved å kreve at førsteutkastet skrives uten KI, mens revisjonsfasen kan inkludere verktøyet for å forbedre språket og strukturen. Du kan du også vektlegge muntlige refleksjoner i vurderingsarbeidet. En kort video eller lydinnspilling der eleven forklarer valgene sine, kan gi deg verdifull innsikt i elevens læringsprosess uten at arbeidsmengden knyttet til skriftlige innleveringer økes. Refleksjon rundt valg eleven gjør i arbeidet er nyttig uansett om hen bruker KI eller ikke. For eksempel kan eleven vurdere kildene hen har brukt i arbeidet.

Om du planlegger en oppgave på nivå 1 i VuKI-rammeverket, krever det at du har stengt nett og streng kontroll av hjelpemidler, og/eller en oppgave som gjør det vanskelig å bruke KI i oppgaveløsning. Se mer om VuKI-rammeverket her.

Om du planlegger en oppgave på nivå 2-5 på VuKI-skalaen, kan elevene vise kompetanse gjennom å:

  • levere flere utkast og reflektere under endringer underveis
  • dokumentere KI-interaksjon i vurderingskriteriene
  • beskrive hvordan de brukte språkmodellen og hva de har lært av det
  • vise kompetanse i dialogen med KI: komplekse interaksjoner med KI, skrive presise instruksjoner
  • kritisk reflektere rundt KI-bidrag
  • reflektere rundt eventuelle feil og svakheter i KI-bidrag
  • diskutere muntlig eller skriftlig rundt egen prosess og produkt med og uten KI-bidrag
  • sitere språkmodellen korrekt etter siteringsregler, se for eksempel Kildekompassets Apa7-veiledning
Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Midjourney

h

La elevene bruke en fast refleksjonsmal

La elevene fylle ut et enkelt skjema etter hver oppgave der de beskriver hvordan de har brukt KI, for eksempel med forslag til ordvalg, og be deretter eleven om å reflektere om KI-bidraget i teksten.

Å ha ferdige formuleringer for å beskrive KI-bruk gjør det lettere for elevene å være åpne om hvordan de har brukt verktøyet. Ved å kombinere dette med kritiske refleksjoner og bevisst bruk av KI i læringsprosessen, kan vi sikre at teknologien blir en støtte for læring – ikke en snarvei til ferdige svar.

Forslag til formuleringer i en refleksjonsmal:
  • Denne teksten er mitt eget arbeid, jeg har ikke brukt KI eller fått hjelp på andre måter i noen deler av oppgaven, annet enn det jeg har oppgitt i kildelista.
  • Jeg synes det var vanskelig å komme i gang med oppgaven og spurte KI om hjelp til å komme i gang. Jeg stilte KI dette spørsmålet: [fyll inn]. KI foreslo noen ideer, men jeg valgte ut det jeg syntes passet best og skrev videre selv.
  • Jeg har brukt KI til å idémyldre ideer til temaer for oppgaven. Jeg skrev selv den endelige problemstillingen, men KI hjalp meg med å få oversikt over mulige vinklinger.
  • KI hjalp meg med å lage en disposisjon for teksten. Jeg valgte selv hvilke deler av strukturen jeg ville beholde, og gjorde justeringer i den.
  • Jeg brukte KI til å finne argumenter for og i mot problemstillingen min. Jeg vurderte selv hvilke argumenter som var relevante, og skrev teksten i mine egne ord.
  • KI hjalp meg med å utvikle argumentene mine ved å foreslå eksempler og motargumenter. Jeg valgte ut de mest relevante og skrev om forslagene med mine egne ord.
  • Jeg skrev førsteutkastet selv, men ba KI gi meg forslag til forbedringer i argumentasjon og flyt. Jeg valgte selv hvilke endringer jeg ville gjøre basert på forslagene.
  • Jeg har skrevet første utkast av teksten min selv, men har fått hjelp av KI til å rette grammatikk, staving, ordvalg, foreslå forbedringer i argumenter eller setninger, samt gi innspill til struktur eller rekkefølge.
  • Jeg skrev hele teksten selv, men brukte KI til å rette grammatikk, staving og ordvalg. KI foreslo endringer, men jeg vurderte selv hvilke jeg ville beholde.
  • KI hjalp meg med å omformulere enkelte setninger for å gjøre dem tydeligere, men jeg valgte ut hvilke endringer jeg ville beholde.
  • KI hjalp meg med å omstrukturere avsnittene i teksten min. Jeg sammenlignet KI-forslaget med min egen struktur og gjorde tilpasninger der jeg mente det var nødvendig.
  • Jeg ba KI om å lage en oppsummering av en kilde jeg hadde lest. Jeg sammenlignet oppsummeringen med originalkilden og kontrollerte at den var korrekt før jeg skrev om innholdet med mine egne ord.

Vise kompetanse gjennom refleksjon over KI-bidrag

  • Hvordan brukte du KI i denne oppgaven?
  • Hva var nyttige bidrag fra KI, og hva måtte du endre på?
  • Hva ville du gjort annerledes neste gang?
  • Hva har du lært av å bruke KI på denne måten?

Du kan også be elevene markere KI-bidrag i teksten : For eksempel ved å bruke kursiv eller kommentarer, eller ved å legge ved skjermbilder av teksten og KI-ens bidrag.

Du kan også la elevene bruke skjermopptak eller video for å vise KI-prosessen: Elevene kan gjøre et kort videoopptak eller skjermopptak der de viser og forklarer hvordan de brukte KI, hvilke instruksjoner de ga, og hvordan de redigerte svaret.

Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Midjourney

Ha muntlige oppfølgingssamtaler: Noen ganger kan en rask muntlig gjennomgang av elevens arbeidsprosess gi mer innsikt enn et skriftlig refleksjonsnotat.

Eksempel på muntlig refleksjon:

    • Dette er teksten KI ga meg. Jeg valgte å endre […] fordi…
    • KI foreslo  [..,]en jeg bestemte meg for å beholde min egen versjon fordi…
    • Jeg synes teksten min er blitt bedre nå, fordi…
Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Midjourney

r

Tips til elever om KI i oppgaver

Vurder alltid KI-forslag kritisk: Ikke godta alt KI foreslår uten å tenke gjennom om det faktisk passer for oppgaven din.

  • Er dette relevant?
  • Er språket naturlig?
  • Ville jeg ha sagt det sånn?
  • Støtter dette det jeg tenker om temaet?
  • Stemmer fakta KI kommer med?
  • Er det noen perspektiver som mangler i denne teksten?
  • Viser jeg dette temaet bare fra en side?
  • Hva mangler?
  • Ikke bli for avhengig av KI: Prøv å gjøre mest mulig av arbeidet selv før du ber KI om hjelp. Hvis du bruker KI, skriv om svaret med dine egne ord i stedet for å kopiere det direkte.
  • Bruk KI som en veileder, ikke la den skrive teksten for deg: KI kan hjelpe deg med idéutvikling, språklige forbedringer og struktur, men det er du som skal skrive og tenke selv.
  • Dokumentér hvordan du har brukt KI: Noter underveis og/eller ta skjermbilder av hva du har brukt KI til, slik at du kan forklare det hvis du blir spurt av læreren.
  • Husk at læreren kan stille oppfølgingsspørsmål: Hvis du har brukt KI til å utvikle argumenter eller analysere en tekst, vær forberedt på å forklare dem med dine egne ord. Vær klar til å forklare hvilke valg du har tatt i teksten din, ut fra KI-forslag.
  • Begrens KI-bruken i kreative oppgaver: Hvis oppgaven handler om å vise dine egne tanker og ideer, bør du bruke KI  minst mulig.
  • Vær alltid ærlig om egen KI-bruk, og oppgi kilder korrekt i teksten Kildekompassets Apa7-veiledning
  • Følg retningslinjene ved skolen din: Sjekk oppgaven og retningslinjene ved skolen for å være sikker på om/hvordan du kan bruke KI

Kunstig intelligens

Her finner du flere ressurser og undervisningsopplegg knyttet til kunstig intelligens. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Alle undervisningsressurser er publisert med lisensen CC BY NC SAAlle elevtekster er brukt med tillatelse.

Introduksjon til kunstig intelligens

Her finner du introduksjoner KI, maskinlæring og data, og hvordan du kan komme i gang med KI i klasserommet.

Pedagogiske muligheter med kunstig intelligens

Her finner du ressurser om KI i planlegging, forbedring og gjennomføring av undervisning.

Kritisk tenking om kunstig intelligens

Her finner du ressurser om etiske dilemmaer og kritisk tenking og vurdering av kunstig intelligens

R

Kunstig intelligens og vurdering

Her finner du ressurser om å lage gode oppgaver i samarbeid med KI, og hvordan du kan vurdere og gi tilbakemeldinger med KI.

SKRIV TIL MEG

...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!

Pin It on Pinterest

Share This