Velg en side

Trygg bruk av kunstig intelligens – hva bør lærere vite?

h

Innhold:

=

Lag rammer for utforsking av KI

=

Hvilke KI-verktøy kan vi bruke?

=

Retningslinjer for bruk av KI

=

Kjerneelementer | Kompetansemål

=

Filnedlastinger | Lenker

Om ressursen:

Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skal lære eller undervise om kunstig intelligens (KI). Du finner blant annet tips til retningslinjer for bruk som du kan dele med elevene.

 

h

Lag rammer for bruk av KI

Trygg bruk av kunstig intelligens i skolen handler om å forstå teknologien og skape gode rammer for elevenes utforsking og læring. Mange elever bruker KI-verktøy som ChatGPT, Snapchat My AI og andre chatboter, ofte uten at skolen har oversikt over hvordan de brukes eller hvilke konsekvenser det kan ha.

For å lære elever å bruke kunstig intelligens på en meningsfull måte, må det finnes rom for utforskning. Utdanningsdirektoratet omtaler dette som å fikle – å eksperimentere, teste ut, prøve og feile. Algoritmisk tenking, et rammeverk som fremmer problemløsningsferdigheter, kritisk tenkning og forståelse,  kan være et nyttig verktøy for å jobbe med kunstig intelligens.

Gjennom å jobbe aktivt med KI, kan lærere og elever utvikle en bedre forståelse av hvordan teknologien fungerer, hvilke muligheter den gir, og hvilke begrensninger den har. For at dette skal skje på en trygg måte, må skolene ta i bruk løsninger som beskytter personvern og gir pedagogisk verdi.

Four wooden sheds blue red yellow and green

Bilde generert med Midjourney

h

Hvilke KI-verktøy kan vi bruke?

Når teknologien utvikler seg raskere enn retningslinjene, blir det avgjørende for kommuner og skoler å ta en aktiv rolle i å sikre at elevene har tilgang til trygge og pedagogisk tilpassede løsninger. I videregående skole har lærere og elever blant annet tilgang til NDLA sine chatboter og her i Agder kan elever i grunnskolen bruke dette verktøyet, og dette i videregående skole

Odin Nøsen har utviklet en løsning i Randabergskolen som mange norske kommuner har brukt som utgangspunkt for egne løsninger. Løsningen til Randabergskolen samler ikke inn noen personopplysninger og kan brukes trygt av elever og lærere. Nå ligger denne løsningen bak en Feide-mur for å sikre tilgangskontroll, men Nøsen har laget en gratisversjon som ligger her: Tenkemotoren. Nøsen har også gjort tilgjengelig informasjon om hvordan skoler selv kan sette opp en klone av Randabergskolen.

h

Retningslinjer for bruk av KI

Osloskolen og Kristiansandskolen (og mange andre kommuner) har utviklet sine egne versjoner av Randabergs løsning, med Feide-pålogging for tilgangsstyring. Flere av disse kommunene har også utarbeidet retningslinjer og veiledninger for bruk av KI i undervisningen, slik at lærere får støtte til å navigere i denne nye teknologien.

Her finner du Osloskolens veileder og Kristiansandskolens veileder (som bygger på Osloskolens).

På Grimstad ungdomsskole (GUS), der jeg arbeider, har vi utviklet denne veilederen, som fokuserer på fasene i elevarbeid mer enn ulike aktiviteter. Mange aktiviteter overlapper, for eksempel er det overlapp i å søke etter kilder, lesing og tekstforståelse, og vurdering. I vår veiledningen ser du at vi har delt opp i anbefalt og ikke anbefalt bruk av KI oppdelt i å forstå, å planlegge, å bearbeide og å gjøre ferdig.

Her finner du en redigerbar versjon av veiledningen. Husk å kopiere før du redigerer.

Som du ser nederst, har vi gitt eleven en enkel huskeregel, som vi kaller “elevens etiske kompass”:

Kan jeg bruke KI eller ikke? Hvis jeg hade spurt læreren min om hjelp til dette, hadde hen svart?

Four wooden sheds blue red yellow and green
h

Prinsipper for trygg KI-integrering

Å bruke KI i skolen handler ikke bare om å velge en løsning – det krever en bevisst tilnærming til hvordan teknologien påvirker læring, vurdering og informasjonssikkerhet. Her er noen viktige prinsipper:

  • Tydelige retningslinjer: Lærere og elever må vite hva KI kan brukes til, og hva den ikke skal brukes til. Ikke minst må de vite hvilke verktøy de kan bruke. For eksempel bør generativ KI ikke brukes ukritisk til vurderingsarbeid. Les mer om KI i vurdering her.
  • Personvern først: Løsninger som skal brukes i skolen må ta vare på elever og læreres personvern. Løsninger som Randabergskolens chatboter og Feide-integrerte systemer sikrer at elevers data ikke deles med kommersielle aktører. Mange skoler har tilgang til Microsoft Copilot gjennom avtaler rundt Microsoft Office. Det er ikke gitt at lærere har lov til å bruke verktøy som for eksempel ChatGPT i skolearbeid, selv om de har opprettet konto der. Sjekk kommunens og skolens retningslinjer.
  • Aldri bruk sensitive data: Vær nøye med å aldri bruke sensitive data i en samtale med kunstig intelligens, uansett hva du skal bruke den til.
  • Utforskning i trygge rammer: Skoler bør legge til rette for eksperimentering med KI, men med klare rammer for hva som lagres og hvem som har tilgang til dataene.
  • Opplæring av lærere: Lærere trenger kompetanseheving for å få forståelse for hvordan KI fungerer, slik at de kan veilede elever i kritisk bruk.
  • Faglig og etisk refleksjon: Elever må lære ikke bare hvordan KI fungerer, men også hvilke etiske dilemmaer teknologien kan skape.

Filnedlastninger

Kreativ skriveoppgave:

Brevet fra 2045 – hva skjedde?

Retningslinjer for KI i klasserommet:

Kopier og rediger retningslinjene til eget bruk

 

Kunstig intelligens

Her finner du flere ressurser og undervisningsopplegg knyttet til kunstig intelligens. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Alle undervisningsressurser er publisert med lisensen CC BY NC SAAlle elevtekster er brukt med tillatelse.

Introduksjon til kunstig intelligens

Her finner du introduksjoner KI, maskinlæring og data, og hvordan du kan komme i gang med KI i klasserommet.

Pedagogiske muligheter med kunstig intelligens

Her finner du ressurser om KI i planlegging, forbedring og gjennomføring av undervisning.

Kritisk tenking om kunstig intelligens

Her finner du ressurser om etiske dilemmaer og kritisk tenking og vurdering av kunstig intelligens

R

Kunstig intelligens og vurdering

Her finner du ressurser om å lage gode oppgaver i samarbeid med KI, og hvordan du kan vurdere og gi tilbakemeldinger med KI.

SKRIV TIL MEG

...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!

Pin It on Pinterest

Share This