Hvordan hjelpe elever med å finne rett bok på skolebiblioteket?

av

Mange elever strever med å finne en bok de er interessert i å lese på skolebiblioteket.  Her på Grimstad ungdomsskole (GUS), sier ca. 20% av elevene at de har vansker med å finne en bok å lese i. Noen sier også at de «bare tar en bok», så har de i hvert fall noe å lese. Det er det dummeste du kan gjøre, pleier jeg å si, det er litt av et lotteri du har meldt deg på, hvis du håper på at akkurat den boka du tilfeldigvis tok ut av alle de hundrevis (tusenvis, forhåpentligvis) av bøker, ville passe for deg! Hvordan kan vi hjelpe elevene til å finne rett bok?


Innhold:


Å finne rett bok sammenlignet med å kjøpe sko

Hvis du trenger fotballsko i størrelse 41 ville du vel ikke gått inn i en butikk og sagt: “Bare gi meg noen sko”? Nei, du ville bedt om fotballsko, oppgitt skostørrelse og fargeønske, og prøvd skoene på. Vi bruker samme prinsipp på skolebiblioteket – du må få en bok som passer til akkurat deg. På sammme måte som du vil prøve skoen for å se om den passer, kan du prøve boka, les de første 30 sidene og se om den passer for deg. Passer den ikke? Det er fri bytterett på biblioteket.

Bli kjent med elevens interesser

For å finne en bok som passer, er det bra å bli litt kjent med eleven. Har du lest en bok du likte? Noen ganger har de det, og da kan du foreslå en bok om samme tema, sjanger, samme forfatter osv. Dessverre komme du nok til å møte elever har aldri lest en bok de likte. Tenk på det: noe så kjedelig å aldri ha lest en bok som falt i smak? Da er det jammen på tide at du hjelper dem å finne en god bok.

Du kan for eksempel spørre: Hva liker du å gjøre på fritiden? Spiller du fotball, piano, sjakk, tegner, maler, bokser, jogger, gamer, kjører trial? Ser du på YouTube eller Netflix? Hva ser du på? Liker du morsomme, romantiske, skumle, eller spennende filmer? Har du sett en serie du likte? Jaha, hva med å lese bokserien den er bygget på? Ser du på dokumentarer eller YouTube-klipp om noe spesielt? Om hva da? Kanskje du vil lese litt om det emnet? Skal du ta moped/traktorlappen? Og så videre. Jo mer eleven er villig til å fortelle, jo mer sannsynlig er det at vi kan finne en bok som passer. Vil også nevne leserSørvis, et verktøy for leseveiledning i bibliotek: Les mer om det her. Det er mest rettet mot voksne lesere, men du kan finne mange gode tips her.

Bli kjent med elevens lesekompetanse

Noen elever «hater» å lese. Det kan det være mange grunner til, en av dem kan være svak lesekompetanse, av mange grunner. Spør gjerne eleven om en tynn bok med mye luft mellom linjene kan være noe for dem. Snakk med lærerne på forhånd, har de noen elever du bør være spesielt oppmerksom på i forhold til lesekompetanse? Hva med en bok med mange bilder, kanskje en tegneserie med bare litt tekst? Leser søker bok har mange gode anbefalinger av lettleste bøker. Kanskje har skolebiblioteket mulighet for å låne ut lydbøker, det kan være en hjelp for elever som strever med lesingen. Annenhver bok på lydbok og lese selv, kanskje? Hvis du som skolebibliotekar har et samarbeid med lærere ved skolen om elever som strever med lesingen, har du gode muligheter for å finne rett bok til rett elev.

Formidle bøker

Bøker som blir formidlet, blir lest. Det aller beste er når elever anbefaler bøker for hverandre! Kan du ha en vegg på biblioteket der bokanbefalinger henger? Elever kan lage bokplakater, en enkel og rask måte å formidle bøker på. De kan ha korte bokpresentasjoner for hverandre, eller lage en slide til en powerpoint som kan spilles av i kantina, for eksempel. Spill inn en liten video og sendt til klassene ved skolen, kanskje kan du be norsklærer om å spille av i starten av en time? Legg ut bilder av de nye bøkene, med korte beskrivelser av boka.

Ta med deg en tralle med nye bøker og gå en runde på ett eller flere trinn og vis frem de nye bøkene. Ha bibliotektimer der elevene kan snakke sammen om bøker, og vise hverandre hva de har lest. Lag utstillinger om forfattere, temaer, bøker med rød forside, bøker med tittelen på skrå, bøker med tegninger på utsiden osv., det er bare fantasien som setter grenser! Bøker som blir formidlet, blir lest!

Finne rett bok til guttene?

Det kan være vanskelig å finne rett bok til guttene. Flere gutter enn jenter sier at de ikke liker å lese. Langt flere av guttene vil lese faktabøker, og det er dessverre ikke så lett å finne nye, gode faktabøker. Mange gutter ber om spennende bøker, med action og handling som holer på oppmerksomheten. Her på skolen har mange gutter lest Skumring-serien, en serie lettleste og spennende bøker fra Mangschou.

Tegneseriebøker er også populært, her på huset ser jeg at for eksempel Sabotør-bøkene og Apefjes-triologien er populære, for ikke å snakke om Manga. De mest populære seriene her hos oss er Dragonball, One Piece, Assasination Classroom, og My Hero Academic.

Ha et spesielt fokus på guttene når du handler inn nye bøker, og let etter gode faktabøker, spennende bøker, tegneserier, manga, og bøker som er spennende, men ikke for tykke. På barnebokkritikk.no kan du finne gode tips og anmeldelser av barne- og ungdomsbøker. Arne Svingen skriver også klokt om gutter og lesing, verdt en titt!

Gjør det enkelt å finne frem på skolebiblioteket

På GUS har vi organisert biblioteket etter tema, det kan du lese mer om her. Temabasert organisering gjør det lettere for elever (og lærere) å finne frem på skolebiblioteket. Lag tydelige skilt som viser hva hyllene inneholder, lag et biblioteks-kart som henger ved inngangen, ha omvisninger på biblioteket for nye elever. Vis lærerne ved skolen hvordan biblioteket er organisert, slik at de kan hjelpe elevene med å finne frem.

Vær tilgjengelig på biblioteket

Biblioteket bør alltid være åpent og bemannet. Hvordan skal elevene bli kjent med biblioteket hvis det bare er åpent en sjelden gang? Selvfølgelig kommer det an på hvor stor (liten?) tidsressursen din er, om du har mulighet for å være tilstede på biblioteket. På ungdomstrinnet har kanskje de fleste skolebibliotekarer undervisning i tillegg til stillingen som skolebibliotekar, og det begrenser selvfølgelig tiden du har til rådighet. Samtidig: hvis skolebiblioteket er åpent og skolebibliotekaren er til stede – kan elevene få hjelp til å finne rett bok..

Å satse på skolebibliotek er å satse på skole

Norsk bibliotekforening

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Siste innlegg:

Kontakt meg:

Har du en kommentar eller et spørsmål? Ta kontakt med meg, jeg vil gjerne høre fra deg! Skriv gjerne på norsk eller engelsk.

Circus Mesmer:

Opened book beside crystal ball by Dollar Gill on Unsplash

Klikk her for å lese om Circus Mesmer (ungdomsbok, fantasy)

Alle innlegg i kategorien Skolebibliotek:

Circus Mesmer

Unpublished book by Gry Jacobsen
YA | Contemporary Fantasy

 

  • The X-factors: Teenagers Lennox, Max & Alex
  • The Secret: Supernatural Powers
  • The Mystery: Parents' Disappearance
  • The Quest: Uncover the Truth
  • The Prospects: Uncertain

SKRIV TIL MEG

...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!

Pin It on Pinterest

Share This