Lær om språklige virkemidler
Innhold:
Hva er språklige virkemidler?
Sammenligning
Metafor
Besjeling
Personifisering
Gjentakelse
Symbol
Humor
Klisjé
Kontrast
Allusjon
Frampek
Oppgaver
Filnedlastinger | Lenker
Kjerneelementer | Kompetansemål
Om ressursen:
Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skal lese eller analysere tekst og film. Skrive tekst? Se eksempler på elevtekster her.
Skal du ha fagsamtale eller presentasjon? Se her for å lære om hvordan du forbereder deg.
For lærer: Se forslag til en lekse, og målark til prøve her og et forslag til prøve her.
Skal du gjennomføre fagsamtale? Her finner du tips til gjennomføring, målark og vurderingskriterier. Hvis du vil ha et elevaktivt undervisningsopplegg om språklige virkemidler, finner du det her.
Hva er språklige virkemidler?
Språklige virkemidler lager liv i teksten din. Du kan lage det vi kaller «språklige bilder» for leseren, som gjør at det er lettere å se for seg det som skjer i teksten din. Det er en måte å «fargelegge» teksten din på. Hvis du øver deg på å bruke virkemidler, øker du kvaliteten på teksten din. Kanskje du kan lære deg tre virkemidler som du øver spesielt mye på og bruker i tekstene dine? Sammenligning er kanskje det letteste virkemiddelet å bruke, så du kan starte med det.
Bilde av Daniele Levis Pelusi på Unsplash
Sammenligning
Når du lager en sammenligning, sammenligner du noe med noe annet. Ofte bruker man sammenligningsord: som, likner på, større/mindre enn, som om osv.
Eksempler:
Elevtekst 1:
Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så de andre dyra løpe fritt.
Her sammenligner eleven en person med en tiger i bur. Kan du se for deg hvordan han går frem og tilbake? Dette er fra en elevtekst om en fotballkamp, og personen som beskrives er keeperen på laget.
Elevtekst 2:
Hjertet hamret i brystet som om jeg nettopp hadde spurtet opp en bakke. […] Øynene hennes skinte som to stjerner, hun fikk gylne gullstråler i håret etter sola.
Her blir hamringen av hjertet sammenlignet med en situasjon som alle kjenner til, vi vet hvor fort hjertet kan banke når man anstrenger seg, ikke sant? I tillegg blir øynene hennes sammenlignet med stjerner som skinner, og da får vi en anelse om hvor vakre øynene hennes er.
Andre eksempler:
Lur som en rev. Sterk som en okse. Blid som ei sol.
Disse har du sikkert hørt før, dette er kjente sammenligninger. Faktisk er de så vanlige at de er blitt klisjéer, det kan du lære mer om lenger nede på siden.
Metafor
En metafor likner på en sammenligning, men her har vi ikke med sammenligningsordet.
Eksempler:
Vi kan gjøre om den første sammenligningen i eksempelet over til en metafor.
Egentlig følte han seg som en tiger i bur.
Han var en tiger i bur.
Her har vi tatt bort sammenligningsordet som, og laget en metafor. Vi vet jo at mennesker ikke kan være tigre, men vi kan tenke oss den følelsen av å kjenne seg innestengt.
Andre metaforer:
Elgen er skogens konge.
Det gikk et lys opp for meg.
Han var en rasende okse der han kom løpende inn døra. Her forstår vi at han var skikkelig sint, men i stedet for å si det, så sammenligner vi ham med et dyr, men siden vi ikke bruker «som», blir dette en metafor.
Besjeling
En besjeling er en type metafor der man gir menneskelige egenskaper til ting, natur, og værfenomener. Dette gjøres med noe som er konkret nok til at du i teorien kan ta på det, lukte det, høre det, kort sagt oppfatte det gjennom sansene. For eksempel går det ikke an å ta på sola og stjernene, men det er teknisk mulig. Så om du gir sola menneskelige egenskaper, er det en besjeling.
Eksempler:
Sola smilte til meg.
Stormen brølte rundt hushjørnet
Mobilen maste på meg.
Personifisering
En personifisering er også en type metafor, og her gir man menneskelige egenskaper til noe abstrakt. At noe er abstrakt betyr at man ikke kan ta på det , eller se eller høre det (motsatt av konkret, som man kan oppfatte gjennom sansene – se besjeling). Det kan være en idé, tilstand eller en følelse, for eksempel.
Eksempler:
Tiden går.
Raseriet krøp oppover kroppen hans.
Følelsene danset i magen hennes.
Gjentakelse
En gjentakelse er å bruke en setning, deler av en setning, eller et ord, flere ganger i teksten. Det kan også være en situasjon som skjer flere ganger. Vi bruker gjentakelse for å understreke noe, skape spenning, lage rytme i teksten, for eksempel.
Eksempler:
Jeg gikk sakte opp bakken og kikket etter han, pusten gikk raskere og raskere. Der kom han mot meg, jeg holdt pusten. Han tok hånden min, jeg slapp pusten. Endelig.
Det var en kniv! Damen som kom opp trappa holdt en kniv i hånden, og Else rygget bakover. Kniven kom nærmere og nærmere. Det blinket i knivbladet, så ble alt mørkt.
Symbol
Et symbol kan være en ting, en person, en farge, en handling eller et merke som representerer noe mer enn seg selv.
Eksempler:
Et kors er ofte et symbol på kristendommen
Et hjerte forbinder vi med kjærlighet
Farven rød kan vi forinde med både kjærlighet og blod
Hakekorset er et symbol som forbindes med nazismen
Humor
Humor er ofte knyttet til noe overraskende i teksten. Vi kan bruke humor for å bryte opp en stemning, for å forsterke en karakters handlinger eller personlighet, for eksempel. Humor kan knyttes til overdrivelser eller underdrivelser, til ordspill eller situasjoner som den som leser teksten har oversikt over, men ikke karakterene i teksten.
Eksempler:
Dette er tatt fra en elevtekst der en person faller ned en trapp, og i det de faller, tenker hovedpersonen på noe veldig overraskende:
[…]Rumpa mi dunket hardt mot trappetrinnene. Jeg kjente at genseren skled opp og ryggen ble skrapt opp. Det eneste jeg klarte å tenke, var om jeg ville skade meg nok til å komme på sykehuset, sånn at jeg kunne få en kjekk sykepleier til å hjelpe meg.
Klisjé
En klisjé er et språklig bilde, en setning, metaforer, sammenligninger osv., som er brukt så ofte at de er blitt «oppbrukt». Hvis noe er en klisjé, kjenner de fleste uttrykket eller det språklige bildet.
Eksempler:
Rød som blod
Lur som en rev
Sterk som en okse
Kontrast
En kontrast er ord, setninger, uttrykk som betyr det motsatte eller nesten det motsatte av hverandre, eller som viser forskjeller på en eller annen måte. For eksempel kan man bruke antonymer (ord som betyr det motsatte av hverandre) for å skape kontrast.
Eksempler:
Hun følte seg som en mus, mens de andre jentene var katter som kikket på henne som om de ville spise henne til frokost.
«Kommer du, eller?» Lise så seg i speilet og ønsket bort alle de mørke krøllene. Hun kikket bort på Anne, som stod og kikket på henne, langt, lyst hår rant nedover skuldrene hennes som et fossefall.
Andre eksempler:
Lys og mørke
Stor og liten
Glad og trist
Allusjon
En allusjon er et hint til en annen tekst, en film, en sang, et dikt, en hendelse, eller et delvis sitat. For eksempel er det ganske vanlig å hinte til Bibelen i en tekst.
Eksempel:
«Hey! Du kan ikke date Jonas! Det er brudd på de 10 datingbudene». Kristine så på Lene og ristet på hodet, før hun fortsatte: «Bud 9 sier helt klart at du ikke kan date en som vennina di liker, og jeg liker Jonas». Lene himla med øynene og la ned mascaraen. «Fant du på det nå, eller?»
Frampek
Et frampek er når du legger inn et hint i teksten om noe som kommer til å skje senere. Det kan være en gjenstand, en replikk, en følelse osv. Hvis du bruker frampek, kan du skape en forventning hos leseren, og øke spenningen i teksten.
Eksempel:
I en skummel fortelling kan du la hovedpersonen lese om en rømt fange i avisa. Mot slutten av fortellingen kan denne fangen dukke opp hjemme hos hovedpersonen, for eksempel.
Oppgaver
Gjenkjenn det språklige virkemiddelet
Oppgave 1
Se på eksemplene under. Hvilke språklige virkemidler ser du eksempel på her? PS. i ett av eksemplene kan du finne to språklige virkemidler.
- Hun var grønn av sjalusi
- Regnet snek seg inn under jakka mi og irriterte med sine kalde hender
- Det var så kaldt at jeg følte meg som en istapp
- De var både venner og fiender. De fleste som så dem lurte på hvordan de klarte å la være å holde på vennskapet når de kranglet omtrent hele tiden.
- Inne i ham tumlet raseriet rundt, og kløyp magen hans med skarpe negler.
- Den store bilen brummet som en søvnig bjørn.
- Inne i hytta var det varmt og innestengt. Han kunne lukte treverket, det luktet spisst og støvete. Da han snudde seg, knirket gulvet, og han skvatt til. Han måtte le av seg selv, det var jo ingen her, bare han. Eller? Det gikk kaldt nedover ryggen på ham.
- Ti bud for å skrive godt nynorsk
Oppgave 2
Se på teksten under, hvilke språklige virkemidler kan du finne her? Dette er et utdrag fra en elevtekst fra 10.trinn.
Vi satte oss opp mot bålet, og lot røyken lage historiene. Ella begynte, uansett klarte jeg ikke konsentrere meg om det Ella fortalte. Stemmen hennes fløt som vann og var myk som silke. Ordene blandet seg sammen som om hun sang den mest nydelige sangen jeg noen gang hadde hørt, men sangen var på et fremmed språk. Lukten av henne, bål og sommer fikk meg til å sveve. Sommerfuglene i magen raste rundt som et bilrace, og hjertet slo salto på salto. Blodårene fraktet ikke lenger blod, men elektrisitet. Vinden kom, blåste opp. Som om ikke stormen inni meg var stor nok.
Fasit oppgave 1 og 2
Oppgave 1
- metafor
- besjeling
- sammenligning
- kontrast
- personifisering
- sammenligning
- skilding + metafor
- allusjon
Oppgave 2
- lot røyken lage historiene – besjeling
- stemmen hennes føt som vann – sammenligning
- myk som silke
- som om hun sang den mest nydelige sangen… – sammenligning
- lukten av henne, bål og sommer fikk meg til å sveve – metafor
- sommerfuglene i magen – metafor
- sommerfuglene i magen raste rundt som et bilrace – sammenlighing
- hjertet slo salto på salto – metafor
- blodårene fraktet ikke lenger blod, men elektrisitet – metafor
- som om ikke stormen inni meg var stor nok – metafor
Oppgaver
Skriv selv
Oppgave 3
Lag eksempler på minst fem forskjellige virkemidler. Klarer du en allusjon?
Oppgave 2
Skriv et avsnitt om en varm sommerdag på stranda. Få med metafor, sammenligning og besjeling/personifisering. Trenger du en startsetning? Du kan for eksempel begynne slik: Anne strakte seg ut på håndkleet og kikket ut over havet. Hun laget sirkler i sanden, som brant mot huden som…Eller: Bjørn kikket opp på sola, den hang der som…
Filnedlastninger
Elevtekster:
Elevtekst 8.trinn: “Det store hoppet” (fokus på utvidet øyeblikk)
Elevtekst 8.trinn: Kjærlighet i overdose (fokus på overraskende slutt)
Elevtekst 9.trinn: “Du skjønner ikke hva du har før det er borte” (fokus på parallellhandling)
Elevtekst 10.trinn: “Som røyk mot himmelen” (fokus på virkemidler)
Vurderingskriterier:
Vurderingskriterier fortellende tekst åpen
Vurderingskriterier fortellende tekst utfylt
Lekse og målark til prøve:
Lenker
Her finner du:
Skrive og analysere tekst-serien
Lese og analysere tekst og film-serien
Prøve:
Forslag til prøve i språklige virkemidler
Eksterne lenker:
LK20
Kjerneelementer norsk
Språket som system og mulighet
Elevene skal utvikle kunnskaper om og et begrepsapparat for å beskrive grammatiske og estetiske sider ved språket. De skal beherske etablerte språk- og sjangernormer, og kunne leke, utforske og eksperimentere med språket på kreative måter.
Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- skrive tekster med funksjonell tekstbinding og riktig tegnsetting og mestre rettskriving og ordbøying på hovedmål og sidemål
- bruke fagspråk og kunnskap om grammatikk, tekststruktur og sjanger i samtale om og bearbeiding av tekster
Ressurser for elever og lærere
Ressursene er knyttet til kjerneelementer og kompetansemål i fagfornyelsen (LK20) i norsk. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Du kan fritt laste ned ressursene og bruke dem i læring eller undervisning. Jeg blir glad hvis du krediterer meg om du bruker undervisningsoppleggene mine. Alle elevtekster er brukt med tillatelse.
Grammatikk og språkutvikling
Dialekter
Språkhistorie og språkutvikling
Bokmål og nynorsk grammatikk
Ordklasser og setningsanalyse
Muntlige og skriftlige ferdigheter
Skrive skjønnlitterært og saklig
5-avsnittsartikkel og bindeord
Språklige virkemidler og retorikk
Fagsamtale og muntlig fremføring
Lese og analysere tekst og film
Sjangre
Sammensatte tekster
Virkemidler
Litteraturhistorie
Søk, kildekritikk og kildeføring
Søk
Kildevurdering
Kildebruk
Kildeføring
SKRIV TIL MEG
...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!
0 kommentarer