Lær å skrive fortelling

h

Innhold:

=

Hvordan bygger du opp en god fortelling?

=

Overskrift

=

Planlegging av en god fortelling

=

Innledning: Hvordan skal fortellingen begynne?

=

Hoveddel

=

Avslutning

=

To huskeregler: synsvinkel og verbtid

=

Oppgaver

=

Filnedlastinger | Lenker

=

Kjerneelementer | Kompetansemål

Om ressursen:

Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skriver eller analyserer tekst. Her kan du finne eksempeltekster skrevet av elever på ungdomstrinnet.

For lærer: du kan også finne vurderingskriterier her.

 

h

Hvordan bygger du opp en god fortelling?

Alle fortellinger starter med en overskrift/tittel. Overskriften bør få leseren interessert i å lese teksten. Mange synes det er vanskelig å lage overskrift, et godt tips er å vente med overskriften til du er ferdig med å skrive! Ikke la overskriften hindre deg i å komme i gang med skrivingen.

Vi pleier å dele opp fortellinger inn  i tre hoveddeler: Innledning, hoveddel og avslutning. Det er viktig at du bygger opp spenningen i teksten din mot et vendepunkt (også kalt høydepunkt) som er fortellingens mest spennende/ morsomme/skumle/romantiske/dramatiske punkt. I fortellingen kan du ha flere vendepunkt, men det er vanlig å ha det viktigste vendepunktet mot slutten av teksten.

Under får du hjelp til å bygge opp en fortelling på en god måte, velge synsvinkel, tid, og lage vendepunkt.

Ikke skriv en fortelling der...

  • noen våkner opp på slutten og alt bare har vært en drøm (det brukes som oftest når den som skriver får litt for dårlig tid mot slutten av skrivingen…blir veldig sjelden bra)
  • at den som forteller historien dør på slutten (hvordan forteller de da, hvis de er døde?)
  • du forteller masse detaljer som ikke er viktige for handling og vendepunkt (det er ikke så interessant å vite hva noen spiser til frokost, hvor lang veien til skolen er, eller hva læreren sier i mattetimen hvis handlingen egentlig dreier seg om noe som skjer på vei hjem fra skolen)
h

Overskrift

Hvordan lage overskrift/tittel til fortellingen din

Som sagt: det kan være lurt å vente med overskriften til slutt, når du er ferdig med teksten din. Da vet du alt om teksten din, og kan kanskje bedre komme på noen ideer. Du kan være kreativ, for eksempel kan du bruke et spørsmål, en metafor/sammenligning, en kort replikk fra teksten, eller en kort setning som får leseren til å lure på hva som skjer.

Tips: unngå kjedelige overskrifter. Hva er en kjedelig overskrift? Hvis du for eksempel skriver en tekst der hovedpersonen blir mobbet, er det kjedelig hvis overskriften din er «Mobbing» eller «Mobbet». Finn noe mer spennende, for eksempel: «Et slag for mye», eller «Den siste dagen». Det kan få leseren til å lure på hva som skal skje, hvorfor er det et slag for mye, eller hva betyr det at det er den siste dagen?

I elevteksten vi skal bruke som eksempel her, er overskriften «Sjansen». Du kan jo se om du synes det er en god overskrift når du kommer til slutt i denne ressursen? Kunne du laget en annen/bedre overskrift?

h

Planlegging

Hvordan planlegge fortellingen din?

Før du starter å skrive, må du planlegge litt. Planlegg fortellingen din før du skriver, så du ikke får problemer når du nærmer deg slutten og ikke har mer tid igjen av timen(e) og du fremdeles ikke vet hvordan du skal avslutte.

Hvem er hovedpersonen i fortellingen? Du må vite hvem du forteller om, utseende, personlighet, spesielle talenter/vaner/uvaner osv. NB: Du trenger ikke å fortelle så nøye om hvilken hårfarge, øyenfarge, buksemerke, genser osv. hovedpersonen har, med mindre det er veldig viktig for handlingen. Det er mye mer interessant å vite om hovedpersonen din er en rotekopp, alltid har uflaks, er omsorgsfull, sjalu, dramatisk, sjenert, til å stole på, skravlete, stille, musikalsk, selvsikker osv.

Du må velge synsvinkel i fortellingen din – hvem er fortellerstemmen? Skal du fortelle i første person? Altså JEG forteller hva som skjer? Eller skal du fortelle i tredjeperson, altså at det er HUN eller HAN som forteller?

I tillegg må du bestemme deg om verbtid: skjer handlingen «nå», eller er dette noe som har skjedd, altså at du skriver i fortid?

Hva slags fortelling skal du skrive? Skal den være spennende, romantisk, skummel, trist eller dramatisk? Foregår handlingen i vår tid, på en annen planet, eller har hovedpersonene overnaturlige evner?

Hva er hovedpersonens problem? For det er alltid slik i en tekst at hovedpersonen har et eller annet problem. Det kan være hva som helst: at han er forelsket i noen og vet ikke om det er gjensidig, at det har skjedd en forbrytelse og hovedpersonen må oppklare den, at noen blir mobbet på skolen, at noen er alene hjemme og hører skumle lyder osv. osv.

Så må du bestemmer deg for: Hvordan skal problemet løses? Skal hovedpersonen få sjansen til å snakke med den han er forelsket i, og så går det helt galt? Eller blir de kanskje kjærester? Oppklarer hovedpersonen forbrytelsen? I så fall, hvordan? Kommer det noen i siste liten og hjelper den som blir mobbet? Er det katten som romsterer utenfor vinduet som er lydene hovedpersonen har hørt? Eller er det virkelig noen der?

Hva er vendepunktet? Hvordan kan du bygge opp mot et vendepunkt i fortellingen din?

Hvordan skal fortellingen din slutte? Det er lurt å ikke fortelle for mye mot slutten, la avslutningen få leseren til å dikte videre selv.

Vi skal gå gjennom alle delene av fortellingen ved å bruke en elevtekst (skrevet av en elev på 9.trinn) som eksempel, og se på innledning, hoveddel, avslutning og vendepunkt. Vi skal se på forskjellige måter å skrive teksten på, før du på slutten kan lese hele fortellingen sånn som den var tenkt.

Eksempel på planlegging av fortelling

Planlegging av "Sjansen"

Hva slags stemning skal teksten ha? Det skal handle om en fotballkamp der det står mye på spill, så det skal være spennende.

Hvem er hovedpersonen?  Jens, som er reservekeeper på et fotballag, 13 år gammel. Han er ikke så god til å stå i mål, så han må dele ut drikke til de andre spillerne i stedet for. Jens har lett for å drømme seg bort, og det er ikke så lurt når man er keeper på et forballag.

Synsvinkel: Vi skriver i tredje person, altså at vi bruker Jens, og HAN når vi snakker om hovedpersonen.

Verbtid: Vi skriver som om dette HAR skjedd, altså velger vi å skrive i fortid.

Hva er problemet til hovedpersonen? Jens er frustrert fordi han ikke får stå i mål, fordi de andre på laget, og treneren hans, ikke synes han er noe god. Det er finale i NM for gutter 13, og plutselig blir hovedkeeperen skada, og Jens må stå i mål. Kan Jens redde frisparket?

Løsningen på problemet: Jens tar en sjanse og kaster seg etter ballen, redder den og laget vinner kampen.

Vendepunktet: Vi beskriver stemningen på kampen når Jens gjør seg klar. Både Jens sine tanker, lyder, følelser kan være fine å ta med for å lage stemingen.

Avslutningen: Vi avslutter fortellingen på kampen, Jens får pokalen, men vi vet ikke hvordan det går videre med han.

h

Innledning: Hvordan skal fortellingen begynne?

Det er flere måter å starte en fortelling på. Du kan:

begynne med begynnelsen, midt i handlingen, eller med slutten.

Uansett hvilken begynnelse du velger, kan du skrive den på mange forskjellige måter. Kanskje begynner du med en replikk? Eller med et spørsmål? En beskrivelse av et sted, eller hovedpersonen? Du kan til og med henvende deg direkte til leseren. La oss se på noen eksempler. I elevteksten «Sjansen» har jo eleven allerede valgt en start, men vi kan eksperimentere litt med teksten og prøve forskjellige innledninger.

Eksempler på innledninger

Begynne med begynnelsen - kronologisk

Hvis du velger denne typen innledning, forteller du om handlingen i kronologisk rekkefølge, altså at du forteller om hva som skjer i den rekkefølgen det skjer.

Under ser du innledningen til «Sjansen» der fortellingen starter med begynnelsen:

Jens våknet tidlig og strakte seg i senga. Det var lørdag, og deilig å… Jens satte seg brått opp i senga. Å nei, i dag var det kamp! Igjen. Og han kom helt sikkert ikke til å få stå i mål denne gangen heller, både treneren og lagkameratene ristet på hodet de gangene han fikk prøve seg. Han ville ikke gi seg, en eller annen gang måtte vel han få sjansen til å vise at han kunne? Jens stod opp og gikk i dusjen mens han tenkte på muligheten for at han kunne få stå i mål i dag. Og kanskje redde ballen, for en gang skyld.

Her får du møte Jens tidlig om morgenen før kampen. Du får vite litt om Jens, siden treneren og lagkameratene hans rister på hodet av han, er han kanskje ikke så god til å stå i mål. I tillegg, siden han tenker på å redde ballen «for en gangs skyld», så er det kanskje ikke så ofte det skjer? Det er ikke så viktig om Jens er høy eller lav, har brune eller blå øyne, eller hva han spiser til frokost,  men at han ikke er så god til å stå i mål, selv om han er reservekeeper, det er fint å vite!

Begynne midt i handlingen - in medias res

Denne måten å innlede en fortelling på, kalles også in medias res, det betyr midt i handlingen på Latin. Når du begynner slik, hopper du rett inn i handlingen i teksten, gjerne der det skjer noe avgjørende for handlingen.

Under ser du innledningen til «Sjansen» der fortellingen starter med handlingen, in medias res.

Jens kastet seg etter ballen. Han hørte brølet fra publikum og kjente sola varme i ansiktet, men det var ikke det han fokuserte på. Ballen kom susende mot ham, og han strakk seg ut så lang han var for å få tak i den. Helt fra tåspissene til fingertuppene gjorde strakk han seg, var det nok? Tiden stod stille, han lå på skrå i lufta og ventet på smellet i håndflaten av ballen, eller luftdraget da ballen for forbi. Igjen. Han måtte redde dette frisparket!

Her får vi være med midt i det mest spennende i teksten, når Jens skal prøve å redde frisparket. Vi får ikke vite hvordan det går, så dette kan gjøre at leseren blir interessert og har lyst til å lese videre. Vi får et hint om at Jens ikke er så flink til å stå i mål her også: …»luftdraget da ballen for forbi. Igjen». Dette har tydeligvis skjedd før, at Jens ikke har klart å redde ballen. 

Denne samme begynnelsen kunne også ha startet med en replikk eller et spørsmål, for eksempel slik:

«Kom igjen Jens, vis at du kan!» Det var treneren på laget som prøvde å oppmuntre Jens i siste sekund. Jens kastet seg etter ballen. Han hørte…

«Tror du han klarer det?» Det var en av lagkameratene som snudde seg til sidemannen og hvisket, akkurat høyt nok til at Jens hørte det. Jens kastet seg etter ballen. Han hørte…

Begynne med slutten - retrospektiv

Denne måten å innlede en fortelling kalles også retrospektiv. Retrospektiv betyr å «se bakover«. Skriver du retrospektivt betyr det at du begynner med avslutningen og ser tilbake på det som har skjedd før.

Under ser du innledningen til «Sjansen» der fortellingen starter med slutten (egentlig er det noen sekunder fra slutten, men for å ikke avsløre det som skjer for tidlig, har vi spolt bittelitt tilbake):

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille,  og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

Her er vi med på slutten av fortellingen, Jens står foran målet og venter på at noen skal ta et frispark. Vi aner ikke hvordan det kommer til å gå, men vi får vite en del om Jens, uten at det blir sagt rett ut: han hadde aldri trodd det ville skje at han skulle stå i mål, han pleier å se på kameratene sine spille, han deler ut drikkeflasker som vanlig. Han er frustrert fordi han må se på de andre spille. 

Kanskje du ikke har lest så mange fortellinger der fortelleren henvender seg til leseren, men det kan noen ganger fungere fint, la oss prøve å gjøre det med dette siste eksempel der Jens står foran målet og venter på at ballen skal komme susende:

Har du noen gang vært i en situasjon der fremtiden din blir avgjort? Jens har opplevd det. I dag har Jens muligheten til å virkelig bli en del av laget, men også muligheten til at alt blir katastrofe. La oss se hva som skjer: Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet…

h

Hoveddel: Hvordan skal vi gjøre fortellingen spennende/interessant?

Nå er vi ferdige med innledningen, og så kan vi starte på hoveddelen i fortellingen. Vi som skriver teksten vet jo hva som skal skje, Jens får sjansen til å redde et mål, kaster seg mot ballen og klarer det. Likevel må vi prøve å gjøre det spennende, og hvordan kan vi gjøre det? Vi må i hvert fall vise at Jens ikke vanligvis får stå i mål, og si noe om hvorfor. Kanskje få med et eller flere eksempler på noen ganger Jens IKKE har redda når han stod i mål? I tillegg må vi lage et vendepunkt, passe på å holde på spenningen så lenge som mulig før leseren får vite om Jens har klart å redde frisparket eller ei.

I tillegg må vi passe på å bruke alle fire fortellermåtene, og det ville være fint hvis vi kan utvide øyeblikket, og vise i stedet for å si. En ting til: virkemidler! Språklige virkemidler gjør at teksten blir mer levende for leseren og de skaper mentale bilder for leseren.

Eksempel på hoveddel

Legg merke til hvordan eleven bygger opp spenningen mot vendepunktet, kan Jens redde frisparket?

"Sjansen": hoveddel med vendepunkt

Laget til Jens hadde kommet seg helt til finalen i NM for gutter i årsklassen 13-14, men Jens var bare reservekeeper. På alle de 10 kampene laget hadde spilt til nå, hadde Kim, hovedkeeperen, bare sluppet inn 12 mål, og laget hadde vunnet overlegent.

Bare ett minutt før denne finalekampen slutta, var det en motspiller som hadde sparka Kim i kneet, så han ikke kunne stå oppreist. «Kom igjen da Jens! Vi trenger deg!» hørte han kameraten sin rope. De andre derimot, hadde sett oppgitte og sure ut. Ingen likte Jens. Spesielt ikke når han skulle spille fotball. Hver gang Jens måtte stå i mål, ble han helt fjern og bare stirra ut i lufta og så ballen fly inn i målet. Det føltes som om hele kroppen hans frøs til is, og han greide ikke å bevege en eneste muskel. Han hadde redda ett mål på det halve året han hadde spilt fotball. Ikke at han hadde fått så mange sjanser til å vise at han faktisk kunne. Her får vi vite hvorfor ikke Jens vanligvis får stå i mål.

«Kan du prøve å redde bare ett frispark? Vær så snill? Du greier det! Kom igjen, nå har du ikke noe valg lenger!» sa treneren til han med en liten latter i stemmen. Han reiste seg forsiktig fra sidebenken og gikk sakte mot målet mens han tok de svarte og hvite keeperhanskene på de svette og klamme hendene. Så nå stod han der. Han var en mus, mens alle andre var kjemper. Noen av de andre lagspillerne himla med øynene, andre sendte stygge blikk til han. Han kjente svetten renne i panna. «Hva skjedde hvis han ikke redda ballen? Gikk det an å bli enda mindre likt enn det han var nå?» tenkte han. Her får vi vite hvordan Jens føler seg når han går mot målet, dette bygger opp spenningen mot vendepunktet.

Svetten fortsatte ned i øynene, og beina begynte og skjelve. Han følte seg kvalm og kjente blodet pumpe i ørene. Han prøvde så godt han kunne og ta seg sammen. «Okay, det er nå eller aldri», mumlet han til seg selv. Her får vi enda mer spenning, Jens er skikkelig nervøs før frisparket. Det er et litt kort avsnitt, men det fungerer, vi får med oss det viktigste.

Han så motspilleren stå klar med ballen foran seg, og alle de andre spillerne bak seg. Publikum holdt pusten. Det eneste man hørte av lyder, var vinden som raslet i bladene på trærne. Ballen fløy igjennom lufta. I det øyeblikket han så ballen komme mot seg, husket han hva kompisen hans hadde sagt til ham før hans første kamp: «Du er nødt til å ta noen sjanser, Jens! Bare hopp i det!» Det var det han hadde gjort den gangen. Han hadde tatt en sjanse og hoppa etter ballen nesten før han så hvilken retning den fløy. Han kastet seg etter ballen og landa på ryggen i det fuktige kunstgresset. Her kommer vendepunktet, Jens prøver å redde ballen, klarer han det?

h

Avslutning: Hvordan kan vi avslutte slik at leseren kan dikte videre?

I avslutningen på fortellingen kommer løsningen på problemet til hovedpersonen. Løsningen trenger ikke være positiv, men her må du vise leseren om hovedpersonen klarte å nå målet eller ikke. Vi snakker ofte om å lage en åpen slutt, slik at leseren kan dikte videre på det som skjer. Hvis fortellingen avsluttes med en mer lukket slutt, blir det ikke så spennende for leseren.

Eksempler på avslutninger

Her får du se eksempel både på en åpen slutt, og en som er mer lukket. 

"Sjansen" med åpen slutt

Dommeren blåste i fløyta, og kampen var over. Han hørte jubel. Folk ropte navnet hans og klappa. Han ble løfta opp fra bakken og kasta i været av lagspillerne sine. Noen rakte han den store gullpokalen, den var så tung at han nesten ikke greide å holde den. Han brukte alle kreftene han hadde igjen, og løfta pokalen så høyt han kunne over hodet, mens alle jubla og klappa under han.

Her får vi se at Jens faktisk klarte det, han redda straffen. Slutten er ganske åpen, leseren forstår at nå blir det feiring, men vi vet ikke noe om hva som skjer videre. Vil Jens nå bli en fast del av laget, eller er dette eneste gangen han reddet et mål? Får han flere venner? Det er gøy å dikte videre på en tekst og forestille seg hva som kan skje i fremtiden.

"Sjansen" med lukket slutt

Hvis slutten er mer lukket, mister leseren mulighetene til å dikte videre. Se her hvordan det kunne blitt i «Sjansen» hvis slutten hadde vært mer lukket.

Dommeren blåste i fløyta, og kampen var over. Han hørte jubel. Folk ropte navnet hans og klappa. Han ble løfta opp fra bakken og kasta i været av lagspillerne sine. Noen rakte han den store gullpokalen, den var så tung at han nesten ikke greide å holde den. Han brukte alle kreftene han hadde igjen, og løfta pokalen så høyt han kunne over hodet, mens alle jubla og klappa under han. Det var Jens sin beste dag, han klarte å redde frisparket, og lagkameratene var veldig fornøyde med han. Det varte ikke så lenge, neste gang Jens skulle stå i mål, klarte han ikke å redde ballen. Dermed måtte Jens sitte på benken igjen.

Dette er ganske deprimerende å lese. Det er akkurat som om lufta går litt ut av oss som leser, nå som vi var så glade for at Jens klarte det, så får vi beskjed om at, neida, det gikk dårlig etterpå. Vi kutter ut de siste setningene, og lar det siste vi ser av Jens være at han er lykkelig og glad for redningen. Og så dikter vi videre og håper det går bra med han.

Nå har vi eksperimentert med fortellingen, både med innledninger og avslutning,  men her skal du få lese «Sjansen» slik eleven skrev den:

Elevtekst 9.trinn: "Sjansen"

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

Laget til Jens hadde kommet seg helt til finalen i NM for gutter i årsklassen 13-14, men Jens var bare reservekeeper. På alle de 10 kampene laget hadde spilt til nå, hadde Kim, hovedkeeperen, bare sluppet inn 12 mål, og laget hadde vunnet overlegent.

Bare ett minutt før denne finalekampen slutta, var det en motspiller som hadde sparka Kim i kneet, så han ikke kunne stå oppreist. «Kom igjen da Jens! Vi trenger deg!» hørte han kameraten sin rope. De andre derimot, hadde sett oppgitte og sure ut. Ingen likte Jens. Spesielt ikke når han skulle spille fotball. Hver gang Jens måtte stå i mål, ble han helt fjern og bare stirra ut i lufta og så ballen fly inn i målet. Det føltes som om hele kroppen hans frøs til is, og han greide ikke å bevege en eneste muskel. Han hadde redda ett mål på det halve året han hadde spilt fotball. Ikke at han hadde fått så mange sjanser til å vise at han faktisk kunne.

«Kan du prøve å redde bare ett frispark? Vær så snill? Du greier det! Kom igjen, nå har du ikke noe valg lenger!» sa treneren til han med en liten latter i stemmen. Han reiste seg forsiktig fra sidebenken og gikk sakte mot målet mens han tok de svarte og hvite keeperhanskene på de svette og klamme hendene. Så nå stod han der. Han var en mus, mens alle andre var kjemper. Noen av de andre lagspillerne himla med øynene, andre sendte stygge blikk til han. Han kjente svetten renne i panna. «Hva skjedde hvis han ikke redda ballen? Gikk det an å bli enda mindre likt enn det han var nå?» tenkte han.

Svetten fortsatte ned i øynene, og beina begynte og skjelve. Han følte seg kvalm og kjente blodet pumpe i ørene. Han prøvde så godt han kunne og ta seg sammen. «Okay, det er nå eller aldri», mumlet han til seg selv.

Han så motspilleren stå klar med ballen foran seg, og alle de andre spillerne bak seg. Publikum holdt pusten. Det eneste man hørte av lyder, var vinden som raslet i bladene på trærne. Ballen fløy igjennom lufta. I det øyeblikket han så ballen komme mot seg, husket han hva kompisen hans hadde sagt til ham før hans første kamp: «Du er nødt til å ta noen sjanser, Jens! Bare hopp i det!» Det var det han hadde gjort den gangen. Han hadde tatt en sjanse og hoppa etter ballen nesten før han så hvilken retning den fløy. Han kastet seg etter ballen og landa på ryggen i det fuktige kunstgresset.

Dommeren blåste i fløyta, og kampen var over. Han hørte jubel. Folk ropte navnet hans og klappa. Han ble løfta opp fra bakken og kasta i været av lagspillerne sine. Noen rakte han den store gullpokalen, den var så tung at han nesten ikke greide å holde den. Han brukte alle kreftene han hadde igjen, og løfta pokalen så høyt han kunne over hodet, mens alle jubla og klappa under han.

h

To huskeregler til slutt: synsvinkel og tid

Pass på at du holder deg til EN synsvinkel  i fortellingen din, og ENTEN nåtid ELLER fortid av verbene. Hvis du blander,  kan det bli veldig forvirrende å lese teksten din. Se her på to eksempler på hva som skjer hvis du blander sammen:

Synsvinkel

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde jeg aldri trodd at dette ville skje. Jeg hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Jeg var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

Ser du at det blir rotete når vi bytter mellom HAN og JEG? Det virker nesten som om det er to personer i stedet for en.

Her er synsvinkelen på plass, vi skriver om Jens, og bruker HAN gjennom hele teksten:

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

Verbtid

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og ser på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang gjør. Han gjør det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønsker de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som ser på alle de andre dyra løpe fritt.

Ser du at det er en blanding av verbtider her? Det kan være at du hadde fått rød strek under ordet hvis du blandet verbtid, men du kan ikke regne med det. Sjekk alltid nøye gjennom teksten, det blir rotete med flere verbtider i en tekst. 

Her skriver vi alt i fortid, det gjør teksten mye lettere å lese:

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som på alle de andre dyra løpe fritt.

N

Oppgaver

Gjenkjenn innledningen

Oppgave 1:

Hvilken type innledning finner du i eksemplene under?

 

  1. Jeg at noen åpner en dør rett bak meg, den knirker høyt, sånn som i skrekkfilmene. Det er en mann som kommer inn av døra. Jeg kan ikke se ham, bare skyggen hans. Han er stor, og han lukter som min storebrors etterbarberingsvann. Jeg trykker meg inn til veggen, den er ru og kald mot ryggen min. “Hvem er du?” hvisker jeg. Jeg er så redd at jeg nesten ikke kan få frem en lyd.
  2. Etterpå var det helt stille. Ingen rørte seg og ingen sa noe. Alle bare stirret stivt på skikkelsen på bakken. Det var som om en film der noen hadde trykket på pauseknappen. Månen steg på himmelen, og kulda bredte seg både inni og utenfor de som stod der. I det fjerne var det en hund som bjeffet, og det gjorde at de som stod der plutselig ble klar over omgivelsene igjen. En tynn stemme pep ut fra mørket: «Vi må gjøre noe. Skal ikke noen gjøre noe?»
  3. Jeg kunne ikke huske hvor jeg hadde lagt mobilen, og sist gang jeg sjekket hadde den bare fire prosent strøm. Bare det ikke var for sent! Jeg skalv på hendene, strevde med glidelåsen på jakkelomma og lette febrilsk med iskalde hender gjennom jakka. Da jeg endelig fant mobilen var fingrene mine helt frosne Jeg hadde fortsatt fire prosent igjen på mobilen og skyndte meg å finne kontakten og ringe nummeret.
  4. Sandra snudde seg i senga og strakk seg. Hun åpnet søvnig øynene og kikka opp i taket før hun stod opp og tittet ut av vinduet. Regnet høljet ned. Typisk.
  5. Nå skal jeg fortelle deg hva som egentlig skjedde den dagen da Harald kjørte bilen sin på sjøen, Cathrine og Frank slo opp, og tre av oss ble tatt i nasking på butikken.
Fasit oppgave 1
  1. Begynne midt i handlingen, in medias res
  2. Begynne med slutten, retrospektiv
  3. Begynne midt i handlingen, in medias res
  4. Begynne med begynnelsen, kronologisk
  5. Begynne med slutten, retrospektiv, henvende seg til leseren
N

Oppgaver

Synsvinkel

Oppgave 2:
Rydd opp i teksten, det skal være bare EN synsvinkel her. Du velger selv om det er første eller tredje persons synsvinkel:

Da kaffekoppen var tom og smulene var børstet av bordet reiste han seg opp. Jeg begynte å ta noen skritt til utgangen før Carmen sa, «Marcus, eh, vent litt. Du glemte denne forrige gang da du hjalp til». Hun holdt opp en kniv, han hadde glemt helt at den var her. «Takk», sa jeg og tok kniven ut av hendene hennes. Det var jo bare bra, tenkte jeg. Nå slapp han og hente den senere.

Verbtid

Oppgave 3:
Rydd opp i teksten, det skal være bare EN verbtid her. Du velger selv om du vil bruke nåtid eller fortid:

Han gikk ned over gaten til den hjemmekoselige caféen, han kikker inn et av butikkvinduene og så seg selv. Mørkt rufsete hår og noen briller som satt nokså bra på nesen hans, men med mørke ringer under øynene og et par rynker i panna kan man se at livet hadde tatt hardt i han. Marcus vender blikket bort og tankene hans vandrer tilbake til Juli, han kikket ned på hånden sin og lurer på hvordan hennes hånd ville ligge i hans. Marcus håper at det kom til å skje, nei, han visste at det skulle skje.

    Fasit oppgave 2 og 3

    Oppgave 2:
    Første persons synsvinkel:

    Da kaffekoppen var tom og smulene var børstet av bordet reiste jeg meg opp. Jeg begynte å ta noen skritt til utgangen før Carmen sa, «Marcus, eh, vent litt. Du glemte denne forrige gang da du hjalp til». Hun holdt opp en kniv, jeg hadde glemt helt at den var her. «Takk», sa jeg og tok kniven ut av hendene hennes. Det var jo bare bra, tenkte jeg. Nå slapp jeg å hente den senere.

    Tredje persons synsvinkel:

    Da kaffekoppen var tom og smulene var børstet av bordet reiste han seg opp. Han begynte å ta noen skritt til utgangen før Carmen sa, «Marcus, eh, vent litt. Du glemte denne forrige gang da du hjalp til». Hun holdt opp en kniv, han hadde glemt helt at den var her. «Takk», sa han og tok kniven ut av hendene hennes. Det var jo bare bra, tenkte han. Nå slapp han og hente den senere.

    Verbtid

    Oppgave 3:
    Rydd opp i teksten, det skal være bare EN verbtid her. Du velger selv om du vil bruke nåtid eller fortid:

    Nåtid:

    Han går nedover gaten til den hjemmekoselige caféen, han kikker inn et av butikkvinduene og ser seg selv. Mørkt rufsete hår og noen briller som sitter nokså bra på nesen hans, men med mørke ringer under øynene og et par rynker i panna kan man se at livet har tatt hardt i han. Marcus vender blikket bort og tankene hans vandrer tilbake til Juli, han kikker ned på hånden sin og lurer på hvordan hennes hånd vil ligge i hans. Marcus håper at det kommer til å skje, nei, han vet at det skal skje.

    Fortid:

    Han gikk ned over gaten til den hjemmekoselige caféen, han kikket inn et av butikkvinduene og seg selv. Mørkt rufsete hår og noen briller som satt nokså bra på nesen hans, men med mørke ringer under øynene og et par rynker i panna kunne man se at livet hadde tatt hardt i han. Marcus vendte blikket bort og tankene hans vandret tilbake til Juli, han kikket ned på hånden sin og lurte på hvordan hennes hånd ville ligge i hans. Marcus håpte at det kom til å skje, nei, han visste at det skulle skje.

     

    N

    Oppgaver

    Skriv selv!

    Oppgave 4:
    Planlegg en fortelling. Husk at du må planlegge hvem som er hovedpersonen (si litt om personligheten deres), synsvinkel, verbtid, problem, problemløsning, vendepunkt og slutten.

    Oppgave 5:
    Skriv innledningen til en skikkelig romantisk, skummel eller spennende fortelling. Prøv deg på alle tre begynnelsene, og minst av en av dem skal ha med en replikk i starten, og en skal ha en henvendelse til leseren.

      LK20

      Kjerneelementer norsk
      Skriftlig tekstskaping
      Språket som system og mulighet
      Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn

      Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

      • skrive tekster med funksjonell tekstbinding og riktig tegnsetting og mestre rettskriving og ordbøying på hovedmål og sidemål
      • uttrykke seg i ulike sjangre og eksperimentere med sjangre på kreative måter

      0 kommentarer

      Legg igjen en kommentar

      Ressurser for elever og lærere

      Ressursene er knyttet til kjerneelementer og kompetansemål i fagfornyelsen (LK20)  i norsk. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Du kan fritt laste ned ressursene og bruke dem i læring eller undervisning. Jeg blir glad hvis du krediterer meg om du bruker undervisningsoppleggene mine.  Alle elevtekster er brukt med tillatelse.

      Grammatikk og språkutvikling

      Dialekter
      Språkhistorie og språkutvikling
      Bokmål og nynorsk grammatikk
      Ordklasser og setningsanalyse

      Muntlige og skriftlige ferdigheter

      Skrive skjønnlitterært og saklig
      5-avsnittsartikkel og bindeord
      Språklige virkemidler og retorikk
      Fagsamtale og muntlig fremføring

      Lese og analysere tekst og film

      Sjangre
      Sammensatte tekster
      Virkemidler
      Litteraturhistorie

      Søk, kildekritikk og kildeføring

      Søk
      Kildevurdering
      Kildebruk
      Kildeføring

      SKRIV TIL MEG

      ...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!

      Pin It on Pinterest

      Share This