Lær å skrive fagartikkel
Femavsnittsmodellen
Innhold:
Hva er en fagartikkel?
Oppbygging av fagartikkel
Kjennetegn på avsnitt
Finne og bruke informasjon til fagartikkel
Eksempel på fagartikkel etter femavsnittsmodellen
Om å overbevise | Retorikk
Skrivetips til fagartikkel
Oppgaver
Filnedlastinger | Lenker
Kjerneelementer | Kompetansemål
Om ressursen:
Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skriver eller analyserer tekst. På denne siden finner du eksempeltekster , og en liste over bindeord.
Denne serien med ressurser om kildesøk og -vurdering, og kildeføring, trenger du når du skal skrive fagartikkel.
For lærer: du kan også finne vurderingskriterier her.
Hva er en fagartikkel?
En fagartikkel er en tekst som informerer om, argumenterer for eller i mot, diskuterer, eller formidler et emne. I en fagartikkel legger man vekt på fakta, og det er vanlig å finne informasjon fra forskjellige kilder til bruk i en fagartikkel. Hvis man bruke informasjon fra andre kilder enn det en selv vet fra før, oppgir man alltid kilder til slutt i teksten. Det finnes mange måter å skrive en fagartikkel på, i denne resssursen skal vi konsentrere oss om en måte å skrive på som vi ofte kaller femavsnittsmodellen
Bilde av Green Chameleon på Unsplash
Oppbygging av en fagartikkel etter femavsnittsmodellen
En fargartikkel skrevet etter femavsnittsmetoden har, som du kanskje kan tenke deg, som oftest fem avsnitt. De fem avsnittene er: Innledning, hoveddel 1, hoveddel 2, hoveddel 3, og avslutning. Hvert avsnitt er bygget opp omtrent på samme måte, og inneholder omtrent 7-10 setninger. I første avsnitt, innledningen, kommer temaet for teksten, og hovedpunkt 1, 2, og 3. Hvert av avsnittene i hoveddelen inneholder hvert sitt hovedpunkt i samme rekkefølge som i innledningen. I avslutningen oppsummerer man hovedpunktene og avslutter ofte med en appell eller et tydelig avslutningspoeng som følger av resten av teksten.
Kjennetegn på avsnitt i en fagartikkel
I starten av et slikt avsnitt har man som oftest en temasetning som gir et signal om hva avsnittet kommer til å handle om. Etter temasetningen kommer kommentarsetninger. Kommentarsetninger har flere funksjoner. For det første kan kommentarsetningene inneholde forklaring av temasetningen eller eksempler på det temasetningen nevner. For det andre kan kommentarsetningene være argumenter for eller mot temaet i avsnittet. I tillegg er det viktig å bruke bindeord for å gjøre flyten i avsnittet god. Bindeord styrker sammenhengen i avsnittet og gir signaler til leseren om hva forfatteren vil ha frem i teksten. Til slutt i avsnittet finner man ofte en overgangssetning som gir et hint om hva neste avsnitt kommer til å handle om.
Se på avsnittet over, det er et typisk avsnitt for en fagartikkel. Her finner du en temasetning som sier hva avsnittet skal handle om (her er den uthevet med fet skrift). Du finner kommentarsetninger som forklarer hva som er viktige kjennetegn på et slikt avsnitt. I tillegg får du informasjon om bindeord, (understreket) og eksempler på fire uttrykk du kan bruke som bindeord (for det første, for det andre, i tillegg, til slutt). I teksten finner du vanligvis et noe formelt språk (saklig, ikke slang, ikke forkortelser osv.). Selve avsnittet er faktisk en grei oppskrift på hvordan du kan sette opp et avsnitt i en saktekst (og dette avsnittet som du nettopp har lest, fungerer også ganske godt).
Finne og bruke informasjon i en fagartikkel
Når du skal skrive fagartikkel om et emne, er det vanlig at du trenger mer informasjon enn det du vet fra før. Kanskje du skal ha med forskning, andres synspunkter, informasjon for å se en sak fra flere sider, informasjon som støtter argumentene dine osv. For å finne informasjon må du enten lete i lærebøkene dine, gå på skolebiblioteket og få hjelp der, eller søke på nettet etter informasjon. Husk du skal ALLTID oppgi hvor du har funnet informasjonen du bruker i teksten din. Her finner du ressurser for å lære om å søke etter, vurdere, og bruke informasjon i en tekst.
Bilde av RainbowArt på Pixabay
Eksempel på en fagartikkel etter femavsnittsmodellen
Her får du et eksempel på hvordan du kan bygge opp en fagartikkel etter femavsnittsmodellen. Her er temaet kjæledyr, nærmere bestemt hvorfor hunder er gode kjæledyr. Temasetninger er skrevet i fet skrift, og bindeord/uttrykk er understreket. Du finner også hele fagartikkelen her.
Overskrift
Ønsker du deg et kjæledyr? Skaff deg en hund!
Her er overskriften et spørsmål pluss en oppfordring. Det kan være en interessant måte å starte en slik tekst på.
Noen synes det kan være vanskelig å lage en god overskrift. Det kan være lurt å vente med overskriften til slutt, når du er ferdig med teksten din. Da vet du alt om teksten din, og kan kanskje bedre komme på noen ideer. Ikke la mangel på overskrift sette deg fast! Skriv i vei, og så kan du komme tilbake til overskriften senere.
Du kan være kreativ, for eksempel kan du bruke et spørsmål, en metafor/sammenligning, en kort replikk fra teksten, eller en kort setning som får leseren til å lure på hva som skjer.
Innledning
Hunder er verdens beste kjæledyr. Først, fordi hunder er så aktive, kan de være gode kamerater å ha når du trener. I mange situasjoner kan hunden bidra til økt treningsglede og motivasjon. For det andre kan hunder hjelpe mennesker i dagliglivet. Hunder kan trenes opp til å utføre mange forskjellige viktige oppgaver. Den tredje og viktigste grunnen er at hunder elsker deg, uansett. For mange blir hverdagen mye bedre fordi de har en hund som kjæledyr. I denne teksten skal jeg se nærmere på hvorfor det er så fint å ha en hund.
Temasetningen sier tydelig hva vi skal få vite mer om i teksten, nemlig hvorfor hunden er verdens beste kjæledyr. Du får tre hovedpoeng her: å gå på tur med hunden kan få deg i bedre fysisk form (1), hunden kan hjelpe deg i dagliglivet (2), hunden elsker deg ubetinget (3). Disse hovedpoengene må komme igjen i hoveddel 1,2,3, i samme rekkefølge som i innledningen. Den siste setningen er en er overgang til hoveddelen og understreker hovedpoenget i teksten.
Hoveddel 1
For det første kan hunden din hjelpe deg å komme i bedre fysisk form. Hunder trenger frisk luft flere ganger om dagen. Hvorfor ikke bruke disse turene som en treningsmulighet? Mange hunder liker å løpe, og en hund kan for eksempel løpe ved siden av deg når du er ute og jogger. Dessuten kan noen større hunder også løpe i bånd ved siden av en sykkel, så hvis du liker å sykle kan hunden være en fin treningskamerat. Selv om du ikke liker å jogge eller å sykle, kan du ta med hunden på tur i skog og mark, og på den måten bevege deg i frisk luft. Samtidig er det ikke bare på grunn av treningsmulighetene at en hund er et fint kjæledyr, den kan også gjøre hverdagen enklere for deg.
Ut fra innledningen skal dette avsnittet handle om at man kan komme i bedre form ved å ha en hund, og det gjør det også. Temasetningen er tydelig på at dette er temaet. Resten av avsnittet viser eksempler på hvordan man kan komme i bedre form ved å gå og løpe tur med hunden. Du får forskjellige eksempler på aktiviteter man kan gjøre sammen med en hund. Den siste setningen er en overgang til neste avsnitt, og gir et hint om hva det skal handle om.
Hoveddel 2
For det andre kan hunder gjøre hverdagen lettere for mange. Hunder kan trenes til å hente ting for eldre mennesker som har vanskelig for å gå. Hunder er intelligente dyr, og kan hente både små og store ting. På denne måten gjør de tilværelsen bedre for de eldre. I tillegg kan hunder være førerhunder for blinde mennesker. På Blindeforbundets hjemmeside nevnes det at hundene kan øke livskvaliteten og kan hjelpe med å finne “dører, stoler eller et mistet nøkkelknippe” (Blindeforbundet, 2021). Derfor gir førerhundene blinde mennesker muligheten til å være aktive i hverdagen uten å være redde for å falle eller gå seg bort. Slik er det tydelig at en hund kan være en uunnværlig og høyt elsket hjelper i hverdagen.
Dette avsnittet fortsetter med hovedpoeng to, nemdlig at hunden kan gjøre hverdagen lettere. Igjen får du eksempler på hvike måter hunden kan hjelpe. Her er det også vist til blindeforbundets hjemmeside for å understreke at dette ikke bare er artikkelforfatterens mening. Parentesen etter denne setningen viser til hvor informasjonen er hentet. Den henger sammen med fullstendig kilde til slutt i teksten, se Kilder. Siste setning avslutter avsnittet og gir et hint om neste avsnitt, som handler om kjærlighet til hunden.
NB: du kunne fint ha omskrevet sitatet i stedet for å ta det med ordrett. Du kunne for eksempel skrevet: På Blindeforbundets hjemmeside nevnes det at hundene kan øke livskvaliteten og hjelpe med å finne mistede ting, og inventar i boligen din. Du skal selvfølgelig ha med referansen uansett.
Hoveddel 3
Sist, men ikke minst, er hunders kjærlighet og lojalitet en god grunn til å ha hund som kjæledyr. Hunden ønsker deg velkommen når du kommer hjem, og er alltid glad for å se deg. Hvis du føler deg ensom eller er lei deg, vet du at du kan kose med hunden din og føle deg bedre. Forresten er hunder alltid i godt humør, uansett. De er ivrige etter å leke, og etter noen minutter sammen med hunden din og en ball, er du nok også i godt humør. Hunder snur ikke ryggen til deg og sier at de ikke vil sitte ved siden av deg. Tvert i mot, de vil helst være så nær deg som mulig, og elsker å få oppmerksomhet og å gi oppmerksomhet. Dermed kan du være trygg på at hvis du har en hund, vil den få deg i bedre humør og få deg til å kjenne deg elsket, uansett. Alle kan ha glede av en hund.
Dette avsnittet handler om hunders kjærlighet og lojalitet, og det stemmer med innledningen. Igjen får du forskjellige eksempler som viser hvordan hunden viser kjærlighet og oppmuntrer i hverdagen. Siste setning i avsnittet «lader opp» til avslutningen, der teksten skal oppsummeres og hovedpoengene understrekes.
Avslutning
På bakgrunn av det jeg har skrevet om i denne artikkelen, er det tydelig at å ha en hund som kjæledyr er en god idé. Hunden kan ikke bare få deg i bedre form, den kan også hjelpe deg i hverdagen. Om du trenger å bevege deg, eller har vanskelig for å bevege deg, så er hunden en god venn å ha. Og viktigst av alt er hundens kjærlighet til sin eier. Om du har en hund, trenger du aldri være alene eller føle deg avvist. Ikke av hunden i hvert fall, fordi den alltid har lyst til å være sammen med deg. Hunden er glad i deg uansett hva som skjer. Hunden er alltid der for deg, og hvis du lurer på om du skal skaffe deg en hund som kjæledyr, er mitt råd klart: Gjør det, du kommer ikke til å angre!
Her kommer hovedpoengene i teksten en gang til, med andre ord. Det er viktig å omformulere seg litt, slik at ikke avslutningen bare blir en kopi av punktene i innledningen og hoveddelen. Her kommer de to første hovedpunktene sammen i setning to og tre. Setning fire, fem og seks oppsummerer og understreker hovedpoeng 3. Siste setning er en oppfordring til leseren om å skaffe seg en hund som kjæledyr, det passer fint til budskapet i teksten.
NB: har du lagt merke til at alle avsnittene har flere forskjellige bindeord, de er understreket alle sammen. Her finner du flere bindeord.
Kilder
Norges Blindeforbund (2021, 20.08). Førerhund – venn og hjelpemiddel. https://www.blindeforbundet.no/hjelpemidler-og-produkter/forerhund
I denne teksten er det brukt bare én kilde, og den er oppgitt slik at det er lett å sjekke informasjonen. Det finnes flere måter å skrive en kildeliste på, her er det brukt APA 7th. Hovedpoenget med alle måter å vise kilder på er å vise HVEM som har skrevet teksten du har brukt og HVOR, (og eventuelt NÅR) hentet informasjonen. Se her for mer om kilder og kildeføring.
Om å overbevise | Retorikk
Retorikk
Når du skal skrive saklig, som her, en fagartikkel etter femavsnittsmodellen, må du vite noe om hvordan du skal overbevise leseren. Når vi bruker språket til å påvirke hverandre, sier vi at vi bruker retorikk.
Vi kan informere, påvirke, og overbevise leseren på mange måter. Vi skiller gjerne mellom tre ulike retoriske virkemidler, også kalt appellformer (å appellere til noen betyr å prøver å overbevise): Etos, Logos, og Patos
Etos:
Avsenderen forsøker å framstå som tillitvekkende og troverdig, med erfaring og kunnskap om emnet. Det er viktig at avsenderen behandler mottakeren med respekt.
Logos:
Avsenderen forsøker å appellere til fornuften hos leseren. Det kan gjøres ved å vise til forskning, velbegrunnede argumenter, informasjon om emnet. Det er også viktig at argumentene er relevante, og at man holder seg til saken.
Patos:
Skriveren/taleren forsøkere å påvirke følelsene hos leseren. Man kan prøve å fremprovosere både positive og negative følelser, begge deler kan få mottakeren til å handle slik avsenderen ønsker.
Skrivetips til fagartikkel
Tips og tilpasninger
- Hvis du skriver fem avsnitt, betyr det at du må ha tre hovedpoeng. Det kan være tre argumenter for standpunktet ditt, eller en mot og to for, for eksempel. Det er fint å kunne se en sak fra to sider, så det er lurt å ta med et argument mot meningen din. Så kan du heller motbevise det eller argumentere for at dine to grunner for, er viktigere.
- Skriv overskriften til slutt! Ikke la en manglende overskrift stoppe deg fra å komme i gang.
- Du kan også skrive ferdig innledningen etter at du er ferdig med hoveddelen, bare vær sikker på hvilke poenger du vil ha med i teksten din.
- Når du har lært deg prinsippene for å skrive fagartikkel etter femavsnittsmodellen, kan du «leke» litt med reglene, bare pass på at teksten din ikke blir rotete.
- Lag en eller flere temasetninger om til retoriske spørsmål (et retorisk spørsmål er et spørsmål du har tenkt å svare på selv, eller som ikke trenger å besvares).
- I stedet for å innlede avsnittet med en temasetning, kan du la temasetningen komme som et hovedpoeng mot slutten av avsnittet, som en overgang til neste avsnitt.
- Opprett et dokument der du samler all informasjonen du finner. Der kan du lagre sitater og url-er til nettsidene du vil hente informasjon fra. Du kommer aldri i verden til å huske hvor du har informasjonen fra, hvis du ikke skriver det ned!
Bilde av Pawel Czerwinski på Unsplash
Oppgaver
Gjenkjenn elementer i et avsnitt
Oppgave 1
Finn temasetningen, kommentarsetninger, og bindeord i avsnittet under:
Å spille fotball er en fin fritdsaktivitet, uansett om du har lyst til å spille profesjonelt eller ikke. Jeg spiller fotball så ofte jeg kan, det er faktisk min favorittaktivitet. Det er ikke bare selve spillet jeg liker, men også det å være sosial. Jeg har truffet mange nye mennesker og fått venner gjennom å spille fotball. I tillegg er det sunt å spille fotball, det er god trening. Uansett hvilken posisjon på banen du spiller, for å bli god må du være i god form. Alt i alt er det mange positive aspekter ved å spille fotball på fritiden.
Oppgave 2
Sett inn bindeord i avsnittet under i klammeparentesene. Kanskje må du skrive om setningen litt, det gjør ikke noe:
I Norges hovedstad, Oslo, finner du mange muligheter for mange opplevelser, både utendørs og inne. […] Operaen er et av stedene du burde besøke. Der kan du nyte utsikten fra taket utover havet, eller lytte til musikk i en av salene i det store bygget. […] Synes du politikk er interessant kan du besøke Stortinget, som ligger midt i byen. På Stortinget jobber stortingsrepresentantene med viktige politiske saker. […]Vil du heller ha en gåtur i spennende omgivelser, kan du besøke Vigelandsparken. Parken er den største skulpturparken i verden.[…] er Oslo et interessant reisemål, og en by der du kan oppleve mye spennende.
Fasit oppgave 1 og 2
Gjenkjenn elementer i et avsnitt
Oppgave 1
Finn temasetningen, kommentarsetninger, og bindeord i avsnittet under:
Temasetning: Å spille fotball er en fin fritdsaktivitet, uansett om du har lyst til å spille profesjonelt eller ikke.
Kommentarsetninger: Jeg spiller fotball så ofte jeg kan, det er faktisk min favorittaktivitet. Det er ikke bare selve spillet jeg liker, men også det å være sosial. Jeg har truffet mange nye mennesker og fått venner gjennom å spille fotball. I tillegg er det god trening å spille fotball. Uansett hvilken posisjon på banen du spiller, for å bli god må du være i god form. Alt i alt er det mange positive aspekter ved å spille fotball på fritiden.
Bindeord er understreket i teksten.
Oppgave 2
Forslag til bindeord i teksten (du kan selvfølgelig gjøre det på andre måter også):
I Norges hovedstad, Oslo, finner du mange muligheter for mange opplevelser, både utendørs og inne. [For det første er Operaen/Først,/…] Operaen er et av stedene du burde besøke. Der kan du nyte utsikten fra taket utover havet, eller lytte til musikk i en av salene i det store bygget. [For det andre, /I tillegg, /Videre,/…] Synes du politikk er interessant kan du besøke Stortinget, som ligger midt i byen. På Stortinget jobber stortingsrepresentantene med viktige politiske saker. [For det tredje,/Deretter, …]Vil du heller ha en gåtur i spennende omgivelser, kan du besøke Vigelandsparken. Parken er den største skulpturparken i verden.[Som du forstår, /For å konkludere/Som jeg har vist/…] er Oslo et interessant reisemål, og en by der du kan oppleve mye spennende.
Oppgaver
Skriv selv!
Oppgave 3
Skriv en innledning til en fagartikkel som skal handle om at ungdom bør ha plikter hjemme. Husk temasetning, tre hovedpoenger, bindeord og avslutningsssetning!
Filnedlastninger
Eksempeltekster:
Eksempeltekst: Ønsker du deg et kjæledyr?
Eksempeltekst: «Tomaten: bær, grønnsak, eller frukt?»
Bindeord:
Liste over bindeord og -uttrykk
Vurderingskriterier:
Vurderingskriterier fagartikkel, utfylt
Vurderingskriterier fagartikkel, tom
Lenker
Her finner du:
Skrive og analysere tekst-serien
Søk, kildekritikk og kildeføring-serien
Lenker til eksterne sider:
LK20
Kjerneelementer norsk
Skriftlig tekstskaping
Elevene skal få oppleve skriveopplæringen som meningsfull. De skal kunne skrive på hovedmål og sidemål i ulike sjangre og for ulike formål, og de skal kunne kombinere skrift med andre uttrykksformer. Videre skal de kunne vurdere andres tekster og bearbeide egne tekster ut fra tilbakemeldinger.
Språket som system og mulighet
Elevene skal utvikle kunnskaper om og et begrepsapparat for å beskrive grammatiske og estetiske sider ved språket. De skal beherske etablerte språk- og sjangernormer, og kunne leke, utforske og eksperimentere med språket på kreative måter.
Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- skrive tekster med funksjonell tekstbinding og riktig tegnsetting og mestre rettskriving og ordbøying på hovedmål og sidemål
-
bruke fagspråk og argumentere saklig i diskusjoner, samtaler, muntlige presentasjoner og skriftlige framstillinger om norskfaglige og tverrfaglige temaer
-
informere, fortelle, argumentere og reflektere i ulike muntlige og skriftlige sjangre og for ulike formål tilpasset mottaker og medium
- uttrykke seg i ulike sjangre og eksperimentere med sjangre på kreative måter
2 Kommentarer
Legg igjen en kommentar
Ressurser for elever og lærere
Ressursene er knyttet til kjerneelementer og kompetansemål i fagfornyelsen (LK20) i norsk. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Du kan fritt laste ned ressursene og bruke dem i læring eller undervisning. Jeg blir glad hvis du krediterer meg om du bruker undervisningsoppleggene mine. Alle elevtekster er brukt med tillatelse.
Grammatikk og språkutvikling
Dialekter
Språkhistorie og språkutvikling
Bokmål og nynorsk grammatikk
Ordklasser og setningsanalyse
Muntlige og skriftlige ferdigheter
Skrive skjønnlitterært og saklig
5-avsnittsartikkel og bindeord
Språklige virkemidler og retorikk
Fagsamtale og muntlig fremføring
Lese og analysere tekst og film
Sjangre
Sammensatte tekster
Virkemidler
Litteraturhistorie
Søk, kildekritikk og kildeføring
Søk
Kildevurdering
Kildebruk
Kildeføring
SKRIV TIL MEG
...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!
Veldig bra artikkel.
Tuuusen takk!