Lær om språkutvikling
Innhold:
Hva er språkutvikling og språkvariasjon?
Offisielle språk i Norge
Språklig mangfold i Norge
Viktige begreper om språkutvikling
Fornorskningspolitikken i Norge
Oppgaver
Filnedlastinger | Lenker
Kjerneelementer | Kompetansemål
Om ressursen:
Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du jobber med grammatikk, språk, og språkutvikling. Her finner du informasjon og viktige begreper knyttet til språkutvikling, refleksjonsspørsmål, oppgaver og en test du kan bruke med elevene.
Hva er språkutvikling og språkvariasjon?
Språkutvikling og språkvariasjon påvirker hvordan vi tenker, hvem vi er, og hvordan vi forholder oss til andre. Språket gir identitet, tilhørighet og mulighet til å uttrykke erfaringer, følelser og perspektiver. Det er mer enn kommunikasjon – det er en sentral del av hvordan vi forstår både oss selv og verden.
I Norge ser vi stor variasjon i språkbruk, med flere offisielle språk, mange minoritetsspråk og over 300 språk i bruk. Når mennesker får bruke sitt eget språk – morsmål, dialekt eller andrespråk – styrkes både identitet, trygghet og deltakelse.
Bilde av Wylly Suhendra på Unsplash
Bilde av Towfiqu Barbhuiya på Unsplash
Offisielle språk i Norge
I Norge har vi flere offisielt anerkjente språk:
-
Norsk er offisielt språk, og har to målformer: bokmål og nynorsk. Husk at bokmål og nynorsk er skriftspråk, ikke talemål.
-
Samiske språk er også et offisielt språk i Norge. Samisk har flere språklige varianter: nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.
-
Norsk tegnspråk er anerkjent som et fullverdig språk og har fått status som nasjonalt minoritetsspråk.
-
Kvensk , romani og romanes er også nasjonale minoritetsspråk.
Språklig mangfold i Norge
I dag snakkes det over 300 ulike språk i Norge. Dette språklige mangfoldet har vokst fram gjennom innvandring, globalisering og økt kontakt mellom mennesker på tvers av landegrenser. Mange familier i Norge har bakgrunn fra andre land, og tar med seg språk, tradisjoner og erfaringer som blir en del av det norske samfunnet. Derfor møter vi stadig oftere flerspråklige elever i klasserommet, ulike språk i nabolaget og internasjonale impulser i medier, arbeidsliv og kultur.
Språkutvikling og språkvariasjon er en naturlig del av dette mangfoldet. Språkutvikling handler om hvordan språk tilegnes og endres over tid, både hos enkeltpersoner og i samfunnet. Det kan være barn som lærer å snakke, ungdom som tar i bruk nye uttrykk, eller voksne som tilegner seg et nytt språk. Språkvariasjon viser til forskjeller i språkbruk – mellom ulike steder, sosiale grupper og situasjoner. I et flerspråklig samfunn skjer språkutvikling og variasjon hele tiden, og bidrar til å forme identitet og fellesskap.
Språket vårt er nært knyttet til identitet, trygghet og selvfølelse. Å få bruke sitt eget språk – enten det er morsmål, dialekt eller et andrespråk – gir mennesker mulighet til å uttrykke tanker, følelser og erfaringer på en måte som føles ekte og meningsfull. Når språklig mangfold blir anerkjent og tatt på alvor, skapes det rom for deltakelse og fellesskap. Norge blir et rikere samfunn når flere stemmer blir hørt, og når språk, kultur og perspektiver får møtes og utfylle hverandre.
Viktige begreper om språkutvikling
Talemål og skriftspråk
Talemål er slik vi bruker språket når vi snakker med hverandre, altså muntlig språk. Det finnes mange varianter av talemål i Norge. Vi kaller ofte talemål for dialekt.
Skriftspråk er slik vi bruker språket når vi skriver. Norsk har to likestilte skriftspråk: bokmål og nynorsk. I tillegg er samisk språk også offentlig språk i Norge, sammen med romani, romanes og kvensk, som er minoritetsspråk.
Eksempel: En elev fra Stavanger snakker kanskje med tydelig rogalandsdialekt (talemål), men skriver skoleoppgaver på bokmål (skriftspråk).
Majoritetspråk og minoritetspråk
Majoritetsspråk er et språk som snakkes av majoriteten (flesteparten) i et land. I Norge er majoritetsspråket norsk.
Minoritetsspråk er et et språk som snakkes av et mindretall i et land. I Norge er for eksempel samisk et minoritetsspråk i tillegg til å være et offisielt språk. I Norge har vi også mange uformelle minoritetsspråk, siden innvandrere til Norge snakker mange forskjellige språk.
Eksempel: Arabisk, polsk og somali er blant de største minoritetsspråkene i Norge i dag.
Morsmål og førstespråk
Morsmål er det språket et barn lærer først, vanligvis hjemme, og ofte det språket man kjenner seg følelsesmessig mest knyttet til.
Førstespråk brukes ofte synonymt med morsmål, men kan også bety det språket en person behersker best – for eksempel etter å ha flyttet til et nytt land i tidlig alder.
Eksempel: En elev kan ha arabisk som morsmål, men etter mange år i Norge, er norsk blitt deres sterkeste språk – og dermed deres førstespråk.
Andrespråk og fremmedspråk
Andrespråk er et språk man lærer etter førstespråket, i et miljø der språket er i bruk.
Fremmedspråk er et språk man lærer utenfor det naturlige språkmiljøet, ofte som skolefag.
Eksempel:
En elev i Norge med somali som morsmål kan ha norsk som andrespråk og lære spansk som fremmedspråk på skolen.
Tospråklig og flerspråklig
-
Tospråklig brukes om personer som har to språk de behersker godt og bruker regelmessig. Flerspråklig brukes når en person har flere språk i bruk som man identifiserer seg med. Nasjonal senter for flerkulturell opplæring mener at flerspråklig bør erstatte begrepet tospråklig.
Eksempel: En ungdom som bruker både urdu og norsk hjemme og norsk og engelsk på skolen, er flerspråklig.
Norvagisering og fornorsking
Norvagisering betyr å tilpasse stavemåten til norske rettskrivingsregler når man skriver utenlandske ord. Vi kaller det også fornorskning.
Eksempel: «sjåfør» er en norvagisert versjon av det franske ordet «chauffeur».
Fornorsking kan også referere til historiske prosesser, som da samiske og kvenske barn i mange tiår ble nektet å bruke sitt eget språk og ble tvunget til å snakke og lære på norsk. Se annet sted på siden.
Dialekt og sosiolekt
Dialekt er en geografisk variant av språket – hvordan folk snakker i ulike geografiske deler av landet.
Sosiolekt er en sosial variant av språket – hvordan språkbruk varierer ut fra sosiale faktorer som utdanning, yrke, alder eller klasse.
Eksempel: To elever fra Oslo kan ha ulike talemål – én snakker østkantnorsk, mens en annen bruker mer konservativt riksmål – selv om de bor i samme by.
Etnolekt og multietnolekt
Etnolekt – talemålsvariant påvirket av et annet morsmål eller etnisk tilhørighet
Multietnolekt – en ny talemålsvariant som oppstår i flerspråklige miljøer, ofte blant ungdom. Språket blir påvirket av ulike språk og kulturer.
Eksempel: «Kebabnorsk» er et kjent eksempel på en multietnolekt som blander trekk fra ulike språk og norsk ungdomsspråk.
Idiolekt
Idiolekt er den helt unike språkbruken til hver enkelt person. Ingen snakker helt likt – alle har sin egen måte å uttale ord, bruke setninger og velge ord på.
Eksempel: En elev bruker alltid bestemte ord eller uttrykk, eller har en spesiell tonefall – det er en del av deres idiolekt.
Fornorskningspolitikken i Norge
I over hundre år førte norske myndigheter en aktiv fornorskningspolitikk overfor samene. Målet var å gjøre samene «norske» i språk, kultur og levemåte. Dette innebar blant annet at samiske barn ikke fikk bruke morsmålet sitt på skolen, og i mange tilfeller ble sendt bort for å bo på internatskole der all undervisning foregikk på norsk. Samisk språk og kultur ble sett på som mindre verdt, og mange barn vokste opp med følelsen av at deres eget språk og bakgrunn var noe de burde skjule. Du kan lese mer om fornorskningspolitikken her.
Denne politikken har hatt dype spor, både for enkeltmennesker og for samfunnet. Mange mistet språket sitt, og dermed også en viktig del av sin identitet og tilhørighet. I dag pågår det en revitalisering av samiske språk og kultur, og det er større bevissthet rundt retten til å bruke og utvikle sitt eget språk. For mange er dette også et arbeid med å gjenvinne stolthet og styrke etter mange generasjoners tap og undertrykking.
Bilde fra Store norske leksikon
Spørsmål til diskusjon
- Hva sier språket ditt om hvem du er?
-
Hva betyr det for identiteten å få bruke morsmålet sitt?
-
Hvorfor er det viktig å ta vare på samisk språk og kultur i dag?
-
Hva kan vi lære av historien om fornorskningspolitikken når vi møter språklig mangfold i dag?
-
Har du endret måten du snakker på i ulike situasjoner?
-
Kjenner du noen som bruker flere språk?
Oppgaver
1. Lag din egen språkprofil
Lag en oversikt over hvilke språk du kan:
a) Hvor bruker du språkene?
b) Hvor godt kan du språkene?
c) Hvilket av språkene føler du deg mest «hjemme» ? Hvorfor?
2. Et land uten felles språk?
Tenk deg dette: Du bor i et samfunn der det ikke finnes noe felles språk. Alle har sitt eget, personlige språk – en slags idiolekt – som ingen andre forstår helt. Det finnes ingen oversettelsesverktøy, og du må finne kreative måter å forstå og bli forstått på.
Oppgave: Skriv en fortelling eller en reflekterende tekst fra dette samfunnet. Du kan skrive i jeg-form eller bruke en hovedperson. Vis hvordan det er å leve i et samfunn uten felles språk.
Du kan komme inn på:
-
Hvordan kommuniserer folk med hverandre?
-
Hva skjer når noen ønsker å samarbeide, men ikke forstår hverandre?
-
Er det mulig å skape fellesskap uten felles språk?
-
Hva savner hovedpersonen – og hva synes de er bra med å ha sitt eget språk?
Lenker
Andre ressurser om språkutvikling på nettsiden:
Undervisningsopplegg om språkhistorie
Alle ressurser om grammatikk og språkutvikling
Her finner du:
Ordliste fra Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring
LK20
Kjerneelementer norsk
Muntlig kommunikasjon
Elevene skal få positive opplevelser ved å uttrykke og utfolde seg muntlig. De skal lytte til og bygge på andres innspill i faglige samtaler. De skal presentere, fortelle og diskutere på hensiktsmessige måter både spontant og planlagt, foran et publikum og med bruk av digitale ressurser.
Språklig mangfold
Elevene skal ha kunnskap om dagens språksituasjon i Norge og utforske dens historiske bakgrunn. De skal ha innsikt i sammenhengen mellom språk, kultur og identitet og kunne forstå egen og andres språklige situasjon i Norge.
Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- bruke fagspråk og argumentere saklig i diskusjoner, samtaler, muntlige presentasjoner og skriftlige framstillinger om norskfaglige og tverrfaglige temaer
- informere, fortelle, argumentere og reflektere i ulike muntlige og skriftlige sjangre og for ulike formål tilpasset mottaker og medium
-
forklare den historiske bakgrunnen for bokmål og nynorsk og reflektere over statusen til de offisielle språkene i Norge i dag
-
utforske språklig variasjon og mangfold i Norge og reflektere over holdninger til ulike språk og talespråkvarianter
Ressurser for elever og lærere
Her finner du ressurser og undervisningsopplegg i norsk, delt inn i fire hovedkategorier: grammatikk og språkutvikling, lese og analysere tekst og film, muntlige og skriftlige ferdigheter, og søk, kildekritikk og kildeføring. Klikk deg videre for å finne oppgaver, eksempler, skrivehjelp og vurderingsmateriell. Alle elevtekster er brukt med tillatelse.Alle undervisningsressurser er publisert med lisensen CC BY NC SA. Alle elevtekster er brukt med tillatelse.
Grammatikk og språkutvikling
Språkhistorie og språkutvikling
Bokmål og nynorsk grammatikk
Ordklasser og setningsanalyse
Muntlige og skriftlige ferdigheter
Skrive skjønnlitterært og saklig
5-avsnittsartikkel og bindeord
Språklige virkemidler og retorikk
Fagsamtaler og muntlig fremføring
Lese og analysere tekst og film
Sjangre
Sammensatte tekster
Virkemidler
Litteraturhistorie
Søk, kildekritikk og kildeføring
Søk
Kildevurdering
Kildebruk
Kildeføring
SKRIV TIL MEG
...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!