Undervisningsopplegg ordklasser
Innhold:
Hvorfor gruppearbeid om ordklasser?
Verktøy og oppsett
Planlegging og gjennomføring
Oppgaven til elevene
Elevenes presentasjon
Et godt publikum
Erfaringer fra gjennomføring
Oppgaver
Filnedlastinger | Lenker
Kjerneelementer | Kompetansemål
Om ressursen:
Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du jobber med grammatikk, språk, og språkutvikling. Du kan også få lære om ordklassene og hvordan de brukes.
For lærer: Denne ressursen er et elevaktivt undervisningsopplegg om ordklasser. Du kan også finne målark, prøve og fasit til prøve her. Hvis du vil ha en ressurs med oversikter over ordklassene, finner du den her.
Hvorfor gruppearbeid om ordklasser?
Hvis du har sett på noen andre undervisningsopplegg jeg har laget, har du kanskje lagt merke til at jeg er glad i elevaktivitet. Jeg lager ofte gruppearbeid som går på at elevene skal forberede et emne og presentere det for klassen. Det er utrolig effektivt! Som oftest dekker elevenes bidrag 80-90% av det jeg hadde tenkt å si uansett, og resten fyller jeg på gjennom innspill og spørsmål til elevenes presentasjoner. Min erfaring er at jo mer aktive elevene er, jo bedre blir undervisningen, og jo bedre sitter stoffet. I tillegg er det mye mindre kjedelig både for meg og elevene, og det er jammen fint!
Et mål med dette undervisningsopplegget var at elevene skulle få oversikt over ordklassene, slik at vi kunne bruke stoffet i arbeidet med tekster og tekstproduksjon Jeg hadde ikke lyst til å bruke mye tid på undervisning av ordklassene, ville heller bruke det som et bakteppe for undervisningen. Jeg vil at elevene selv skal lage oversikten og undervise hverandre, med hjelp og støtte fra meg som lærer.
Bilde av Kelly Sikkema på Unsplash
Verktøy og oppsett
Du trenger 10 plakater, helst A2 i tykt papir. Gjør ferdig «plakat-skjelettene» på forhånd, pluss den ene plakaten du lager som eksempel. Her finner du skjelettet til plakatene slik jeg laget dem. Siden jeg ville ha plakatene på veggen i klasserommet denne gangen, ble det plakater, men du kan selvfølgelig gjøre dette digitalt. For eksempel kan du bruke samskrivingsverktøyet Padlet, eller Microsoft Sway, eller PowerPoint og la elevene lage en slide hver i et samarbeidsdokument. Uansett er det lurt å lage ferdig «skjelettet» til plakatene/Padleten/Swayen/Powerpointen på forhånd.
Jeg er med i et undervisningsprosjekt på Universitetet i Agder om digitale verktøy, og i den forbindelse har vi laget noen hjelpevideoer om forskjellige ressurser.
Klikk på lenkene under for å finne videoer om
Padlet – det grunnleggende | Padlet pedagogisk bruk
Microsoft Sway – det grunnleggende | Microsoft Sway pedagogisk bruk
Microsoft PowerPoint – det grunnleggende
Uansett hvilket verktøy du velger, er det lurt å lage ferdig «skjelettet» til plakatene/Padleten/Swayen/Powerpointen på forhånd. NB: bruker du Padlet, så husk å sette skriverettighetene til REDIGERE, slik at elevene kan redigere postene som ligger ferdige.
Elevene fikk ni av ordklassene, jeg tok selv subjunksjoner som et eksempel før de satte i gang.
Planlegging og gjennomføring
Plakatene laget jeg slik at elevene skulle fylle ut det viktigste om ordklassen: Hva er hovedfunksjonen, hvordan bøyes den, og gi eksempler. Vi bruker Kontekst basisbok og Kontekst grammatikk og rettskriving i undervisningen, så jeg la inn noen sidetall i blyant på plakatene slik at det var lettere å finne frem til stoffet. Du kan selvfølgelig bruke et hvilket som helst læreverk.
Jeg delte klassen inn slik at det ble to på hver gruppe, en eller to grupper var tre. De som jeg tenkte kunne synes det var vanskelig å lage en plakat av forskjellige grunner, fikk plakatene med substantiv og verb-eksempler, og det fungerte fint. Da hadde de litt å presentere som ikke var for vanskelig.
Før de gikk i gang med jobbingen, viste jeg dem subjunksjons-plakaten, den hadde jeg laget ferdig selv, både fordi den er litt vanskelig, og fordi jeg ville ha et eksempel å vise dem. Vi snakka både om hvor jeg fant stoffet, og hvordan jeg hadde laget plakaten.
1. time: Elevene jobbet med opplegget
Lærers mellomarbeid: jeg gikk gjennom det de hadde gjort, og gav dem oppdrag i forhold til innholdet som de skulle jobbe med i neste time
2. og 3. time: De jobbet med tilbakemeldingene, forberedte seg, og presenterte sin ordklasse
Før de gikk i gang med jobbingen, viste jeg dem et eksempel på en ordklasse,subjunksjoner, som jeg på forhånd hadde gjort klart. Vi snakket både om hvor jeg fant stoffet, hvordan jeg hadde bestemt meg for hva som skulle med, og hvordan jeg hadde omformet noen vanskelige ord til lettere forståelig språk. Det gjør det ofte lettere for elevene å sette igang, hvis de har et praktisk eksempel.
Oppgaven til elevene
- Lær deg fagstoffet om ordklassen din og fyll inn delene på plakaten med stoff du kan presentere for klassen – du skal undervise klassen om ordklassen din (med hjelp fra meg hvis du trenger det). Forbered deg godt, du skal ikke si noe du selv ikke forstår (dvs. ikke bare skriv av, bruk egne ord). Du får tid til å øve før du skal presentere. Skriv så pent du kan, plakatene skal henge på veggen etterpå.
- Forbered noen repetisjonsspørsmål til klassen (hvordan kan du sjekke at de har forstått hva du har sagt?), og vær klar til å svare på spørsmål om ordklassen din (jeg hjelper deg selvfølgelig hvis du står fast).
- Din plakat skal godkjennes før du starter presentasjonen din. Du må ha oversikt over fagstoffet ut fra «skjelettet» på plakaten din.
Her kan dere finne fagstoff:
- Kontekst Basisbok: Tips – slå opp i innholdsfortegnelsen
- Kontekst grammatikk og rettskriving: Tips – slå opp i innholdsfortegnelsen
- Skolebiblioteket: spør bibliotekaren om å hjelp til å finne fagstoff
- Nettet: Du kan søke på nettet, men da må du være nøye på kildebruken! Husk at ikke alle kilder er like pålitelige. Store Norske Leksikon er en pålitelig kilde, for eksempel.
Photo by Budikai on Pixabay
Elevenes presentasjon
Elevene presenterte plakatene i denne rekkefølgen: substantiv, adjektiv, pronomen, determinativ, preposisjoner, verb, adverb, interjeksjoner, konjunksjoner og subjunksjoner. Valgte denne rekkefølgen fordi de fem første er lette å koble til substantiv, så da fikk vi snakket om hvordan de forskjellige ordklassene relateres til hverandre.
Når en gjeng hadde presentert, så stilte først elevene som hadde presentert spørsmål til klassen, og så jeg. Klassen svarte, diskuterte, repeterte og kom med eksempler osv. Etter hvert så knyttet vi sammen ordklassene og repeterte de ordklassene som allerede hadde blitt presentert. Stort sett var det elevene som sa det som skulle sies, men jeg satt dem på sporet og stilte spørsmål, klargjorde hvis det trengtes osv.
Etterpå hang vi opp plakatene i klasserommet, der hang de resten av tiden på ungdomsskolen. De har blitt flittig brukt, jeg har oppfordret dem til å reise seg opp og gå bort og se når de trengte det. Plakatene var uvurderlige i nynorskundervisning og setningsanalyse, for eksempel. Spanskklassen har vært i vårt klasserom, og der har plakatene også blitt brukt ofte i språkundervisningen.
Et godt publikum
Når elever skal presentere noe i klassen, er det viktig også å snakke med klassen om hva et godt publikum er, det kan aldri repeteres for mye. Å skape trygghet i en presentasjonssituasjon er viktig for enkeltelever, og for klassemiljøet. Vi bruker tid på snakke gjennom det og elevene kommer opp med det de synes er viktig. Under ser du nyttige punkter. Elevene selv kommer frem til hva som er viktig, og så lager vi en plakat som vi henger opp på veggen.
- Et godt publikum følger med når noen presenterer. Å følge med betyr å ha blikket og oppmerksomheten vendt mot dem som presenterer.
- Et godt publikum ler MED, men ikke AV de som presenterer. Å le med betyr at det er ok å le hvis de som presenterer forteller noe du forstår skal være morsomt.
- Et godt publikum holder roen og prøver ikke å få de som presenterer til å miste konsentrasjonen, for eksempel med å lage rare fjes osv.
- Et godt publikum kan gi konstruktive tilbakemeldinger etter at presentasjonen er ferdig. Hva fungerte? Hva likte du godt?
- Et godt publikum gir applaus etter at presentasjonen er ferdig.
Viktig også med applaus for hver gruppes presentasjon, jeg innarbeider alltid en «klasseklapp», jeg (eller en annen elev) teller 1-2-3, og så gir alle et rungende unisont klapp på den stumme fireren, det fungerer kjempefint og gjør at alle får samme applaus. Utrolig hvor effektivt et felles klapp av et fullt klasserom kan være!
Erfaringer fra gjennomføring
Gruppearbeid fungerer fint i veldig mange situasjoner, jeg har brukt tilnærmet samme opplegg i flere temaer, se her for de andre oppleggene.
Vi lagde oversikten i 8.klasse, og brukte den ut 10.klasse – vi har brukt plakatene slik elevene lagde dem i 8.klasse, det har ikke vært nødvendig å legge til noe, ikke verst gjort av 8.klassinger!
Dette opplegget dekker undervisningen om ordklasser, det viktigste er at elevene kan BRUKE begreper og forståelsen sin i samtaler og tekstarbeid. Og for å kunne bruke kunnskap, må grunnlaget være på plass. Vi har stadig kommet tilbake til oversikten i norsktimene.
I tillegg har vi øvd oss litt på noen oppgaver, og hadde en liten prøve i stoffet, se under Filnedlastinger for forslag til prøve, men har ikke brukt uendelig mye tid på det. Vi har derimot brukt kunnskapene om ordklassene i annen undervisning. Dermed har elevene fått brukt kunnskapene sin i mange sammenhenger.
Oppgaver
Gjenkjenn ordklassen
Oppgave 1
Kan du plassere ordene i riktig ordklasse?
- han, dem, de, seg, hva
- ryke, vandrer, visste, har vært
- men, for, og, eller
- Hei! Æsj! Neimen!
- nydelig, interessant
- på, over, mellom, uten
- Oslo, linjal, hemmelighet, kopp
- to, min, denne, et
- i går, aldri, her, ikke
- fordi, derfor, at, hvis, å
Oppgave 2
Hvilke ordklasser hører de understrekede ordene til?
Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heiet og jublet høyere enn de noen gang hadde gjort.
Fasit oppgave 1 og 2
Oppgave 1
- pronomen
- verb
- konjunksjoner
- interjeksjoner
- adjektiv
- preposisjoner
- substantiv
- determinativer
- adverb
- subjunksjoner
Oppgave 2
Jens = substantiv, egennavn
målet = substantiv, fellesnavn
to = determinativ, grunntal
trodd = verb, svakt
dette = determinativ, pekeord
han = pronomen, personlig
i = preposisjon
den = determinativ, pekeord
røde = adjektiv, positiv
og = konjunksjon
keeperhanskene = substantiv, fellesnavn
sett = verb, sterkt
sine = determinativ, eiendomsord
spille = verb, svakt
publikum = substantiv, fellesnavn
høyere = adjektiv, komparativ
de = pronomen, personlig
Oppgaver
Finn ordklassene
Oppgave 3
I avsnittet under kan du finne eksempler på mange ordklasser. Hvor mange kan du finne?
Det hamret på døren, og jeg spurtet så fort jeg kunne ned. Da jeg åpnet sto hun der som alltid med det store gliset sitt, og fikk meg alltid til å glise tilbake. Ella. «Mamma!» ropte jeg halvhøyt inn i huset. «La meg gjette, du og Ella stikker ut en tur?» svarte hun lett mens hun kom ut fra kjøkkenet. «Jepp, ha det!» gliste jeg tilbake og løp ut før jeg fikk svar. Det var sensommer med lukta fra nyklipt gress, sjø og grillmat hengende i lufta. Ella fant hånden min og dro meg med over enga mens vi lo så hele nabolaget hørte oss. En elektrisk bølge kom alltid strømmende opp fra hånda og til hjertet hver gang Ella tok hånden min.
Fasit oppgave 3
Du kan helt sikkert finne flere eksempler i teksten, men her har du i hvert fall ganske mange:
- substantiv: døren, gliset, Ella, mamma, huset, tur, kjøkkenet, svar, sensommer, lukta, gress, sjø, grillmat, lufta, hånden, enga, nabolaget, bølge, hånda, hjertet, hånden
- adjektiv: store, elektrisk
- determinativ: det, min, en
- pronomen: jeg, hun, meg, du, vi
- preposisjoner: på, ned, inn, fra, i, opp
- verb: hamret, spurtet, kunne, åpnet, sto, glise, ropte, gjette, stikker, svarte, kom, gliste, løp, var, fant, dro, lo, hørte, kom, tok
- adverb: mens, halvhøyt, lett
- interjeksjoner: jepp
- konjunksjoner: og
- subjunksjoner: da, mens
Filnedlastninger
Oppgave til elevene: gruppearbeid ordklasser
Her finner du forslag til skjelett til plakatene:
Målark, prøve og fasit:
Lenker
LK20
Kjerneelementer norsk
Muntlig kommunikasjon
Elevene skal få positive opplevelser ved å uttrykke og utfolde seg muntlig. De skal lytte til og bygge på andres innspill i faglige samtaler. De skal presentere, fortelle og diskutere på hensiktsmessige måter både spontant og planlagt, foran et publikum og med bruk av digitale ressurser.
Språket som system og mulighet
Elevene skal utvikle kunnskaper om og et begrepsapparat for å beskrive grammatiske og estetiske sider ved språket. De skal beherske etablerte språk- og sjangernormer, og kunne leke, utforske og eksperimentere med språket på kreative måter.
Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- bruke fagspråk og argumentere saklig i diskusjoner, samtaler, muntlige presentasjoner og skriftlige framstillinger om norskfaglige og tverrfaglige temaer
- informere, fortelle, argumentere og reflektere i ulike muntlige og skriftlige sjangre og for ulike formål tilpasset mottaker og medium
Ressurser for elever og lærere
Ressursene er knyttet til kjerneelementer og kompetansemål i fagfornyelsen (LK20) i norsk. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Du kan fritt laste ned ressursene og bruke dem i læring eller undervisning. Jeg blir glad hvis du krediterer meg om du bruker undervisningsoppleggene mine. Alle elevtekster er brukt med tillatelse.
Grammatikk og språkutvikling
Dialekter
Språkhistorie og språkutvikling
Bokmål og nynorsk grammatikk
Ordklasser og setningsanalyse
Muntlige og skriftlige ferdigheter
Skrive skjønnlitterært og saklig
5-avsnittsartikkel og bindeord
Språklige virkemidler og retorikk
Fagsamtale og muntlig fremføring
Lese og analysere tekst og film
Sjangre
Sammensatte tekster
Virkemidler
Litteraturhistorie
Søk, kildekritikk og kildeføring
Søk
Kildevurdering
Kildebruk
Kildeføring
SKRIV TIL MEG
...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!
0 kommentarer