Lær å skrive avsnitt i
fortellende og saklige tekster

h

Innhold:

=

Hva er et avsnitt?

=

Avsnitt fortellende tekst

=

Avsnitt saklig tekst

=

Oppgaver

=

Filnedlastinger | Lenker

=

Kjerneelementer | Kompetansemål

Om ressursen:

Denne ressursen er en del av en serie med ressurser til bruk når du skriver eller analyserer tekst. Her kan du også finne eksempeltekster skrevet av elever på ungdomstrinnet.

 

h

Hva er et avsnitt?

Et avsnitt er en sammenhengende tekst (det betyr at setningene følger etter hverandre og ikke begynner på ny linje ved ny setning). Den er delt opp av riktige skrivetegn (punktum, komma, utropstegn, spørsmålstegn og anførselstegn) og setningene starter med stor bokstav. Setningene står etter hverandre, ikke under hverandre. Når du skriver et avsnitt så begynner du bare på ny linje når du skal lage et nytt avsnitt. Et nytt avsnitt lager du når du skifter tema, eller begynner å skrive om noe nytt i en fortelling (nytt sted, ny hendelse, nytt tidspunkt osv.) Et avsnitt er ofte på ca. 7-10 setninger. Dette er et avsnitt.

Eksempler fortellende tekst:

Dette er ikke et avsnitt. Setningene står under hverandre, selv om det er en fortelling (eksempel fra elevtekst; det er jeg, ikke eleven, som har tulla til avsnittet).

Jens stod foran målet.
For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje.
Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heie og juble høyere enn de noen gang hadde gjort.
Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort.
Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til.
Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

Dette er et avsnitt. Her er setningene satt opp etter hverandre, med stor bokstav og punktum på naturlig plass (eksempel fra elevtekst).

Jens stod foran målet. For bare to minutter siden hadde han aldri trodd at dette ville skje. Han hadde sittet på tribunen i den røde fotballdrakta si, og med keeperhanskene i henda og sett på kameratene sine spille, og publikum heie og juble høyere enn de noen gang hadde gjort. Han gjorde det samme som han alltid hadde gjort. Han var den som delte ut drikkeflasker og ønska de andre lykke til. Egentlig følte han seg som en tiger i bur, som så på alle de andre dyra løpe fritt.

 La du merke til denne setningen?

«Egentlig følte han seg som en tiger i bur». Dette er en sammenligning, hovedpersonen sier at han er SOM en tiger i bur. Når du skriver tekst, er det viktig å bruke språklige virkemidler, det gjør teksten din bedre, og er med på å skape bilder i hodet til leseren. Har du noen gang sett en tiger i bur? Den går frem og tilbake i buret sitt og kikker ut og prøver å se etter utveier for å unnslippe. Det er godt språklig bilde.

Du kan lære mer om språklige virkemidler her.

h

Hva hvis du skal skrive et avsnitt i en saklig tekst?

Et avsnitt i en saklig tekst har flere kjennetegn. Som oftest har man i starten av et slikt avsnitt har man en temasetning som gir et signal om hva avsnittet kommer til å handle om. Etter temasetningen kommer kommentarsetninger. Kommentarsetninger har flere funksjoner. For det første kan kommentarsetningene inneholde forklaring av temasetningen eller eksempler på det temasetningen nevner. For det andre kan kommentarsetningene være argumenter for eller mot temaet i avsnittet. I tillegg er det viktig å bruke bindeord for å gjøre flyten i avsnittet god. Bindeord styrker sammenhengen i avsnittet og gir signaler til leseren om hva forfatteren vil ha frem i teksten. Til slutt i avsnittet finner man ofte en overgangssetning som gir et hint om hva neste avsnitt kommer til å handle om.

Avsnittet over er et eksempel på avsnitt i saklig tekst…

Se på avsnittet over, det er et typisk avsnitt for en sakpreget tekst. Her finner du en temasetning som sier hva avsnittet skal handle om (kjennetegn på avsnitt i sakpreget tekst). Du finner kommentarsetninger som forklarer hva som er viktige kjennetegn på et slikt avsnitt. I tillegg får du informasjon om bindeord, og eksempler på fire uttrykk du kan bruke som bindeord (for det første, for det andre, i tillegg, til slutt). I teksten finner du et noe formelt språk (saklig, ikke slang, ikke forkortelser osv.). Selve avsnittet er faktisk en grei oppskrift på hvordan du kan sette opp et avsnitt i en sakpreget tekst (og dette avsnittet fungerer også ganske godt).

 

Du kan lære mer om hvordan du skriver en saklig tekst her: Skrive fagartikkel etter femavsnittsmetoden.
Se her for en liste over vanlige bindeord og -uttrykk.

Eksempler saklig tekst:

Her har en elev fått i oppgave å skrive om hvorfor ordvalgene til artikkelforfatteren av teksten «Dritbra frø lurer møkkbille» ikke passer i en naturfaglig artikkel.

Artikkelforfatteren av artikkelen «Dritbra frø lurer møkkbille» har uvanlige ord- og virkemiddelvalg for en naturfaglig artikkel. Forfatteren bruker ungdommelige uttrykk som hype, selfie og rødming. For det første får dette tilliten vår til forfatteren til å minske, fordi ordvalget er uprofesjonelt i en saklig tekst. For det andre vil det kanskje få leseren til å tenke at det er en mer ungdommelig forfatter som ikke har like mye kunnskap. Utrykk som møkk og drit er uformelle, og igjen mister man tillit til forfatterens kunnskaper. I tillegg har forfatteren et muntlig språk, hun skriver å joda og da gitt. Det muntlige språket vil gi leseren en sterk følelse av at forfatteren ikke vet hva som passer inn i en fagartikkel, og gjøre at vi ikke stoler på informasjonen i teksten.

Temasetningen gir et signal om hva avsnittet handler om, nemlig uvanlige ord- og virkemiddelvalg i en naturfaglig artikkel. Kommentarsetningene, altså resten av avsnittet, handler om dette temaet, så eleven holder seg til saken.  I tillegg har eleven gjort det lett å forstå hvilken tekst det handler om, for det står i første setning. Kan du finne bindeordene i teksten?

N

Oppgaver

Gjenkjenn tekstypen

Alle typer tekster (sjangre) har sine kjennetegn, det du så over er typisk for fortellende og saklige tekster, da skriver man informasjonen i tydelige avsnitt. Andre typer tekster har en annen måte å sette opp informasjonen. Se på disse tekstene; hva slags type tekster er dette?

Tekst 1

Med ildrødt øye, tungen kløvet,
hoggormen fram av klippens rift
sniker seg raslende i løvet.
Pass opp, dens tann er full av gift.

Med skjell er hele kroppen dekket,
som blankt og glatt stål polert.
Et bånd, av svarte spetter flekket,
går i fra hode og til stjert.

Tekst 2

  • 2 l melk
  • grovbrød
  • tannkrem
  • 1 kg epler
  • 500 g kjøttdeig
  • dopapir
Fasit tekst 1 og 2

Tekst 1

Man skulle jo nesten tro at dette er to avsnitt om hoggormen, men det ser ikke ut som et avsnitt slik som vi så over. Setningene er delt midt på og satt opp under hverandre. Dette er et to strofer (vers) av Henrik Wergelands dikt «Hoggormen». I dikt er det helt greit å lage rare linjedelinger og starte setninger på ny linje, faktisk er dette helt typisk dikt.

Tekst 2

Dette kjente du sikkert igjen som en handleliste. Her også er det helt greit å sette ord og setninger under hverandre, for en handleliste er nettopp det, en handleliste. Du trenger ikke en gang å lage punktum, kan bare sette ordene under hverandre.

Husk: Skal du skrive et avsnitt skal du passe på at setningene kommer etter hverandre med rette skrivetegn på plass.

N

Oppgaver

Skriv selv!
  1. Skriv et avsnitt om en person som står på en brygge og prøver å bestemme seg for å stupe. Det er kanskje litt skummelt, er det noen der som ser på? Hvordan er været? Banker hjertet litt hardere enn vanlig? Ta med en sammenligning (se på avsnittet over om han som står i mål for et eksempel). Avslutt avsnittet med å hinte om personen stuper eller ei. Husk at setningene skal komme etter hverandre, og pass på å få riktige skrivetegn på plass. Trenger du en startsetning? Du kan for eksempel begynne slik: Fra der Kari stod på kanten av brygga så det ut som om det var langt ned til havoverflaten, men det var sikkert ikke mer enn en meter. ELLER SLIK: Kari angret på at hun hadde blitt med for å bade, nå stod hun på kanten på brygga og alle ventet på at hun skulle stupe.

  2. Skriv et avsnitt der du forteller om et dyr du liker. Få med fakta om dyret, for eksempel hva slags dyr det er, hva det spiser, hvor man vanligvis finner det, om det er vilt eller tamt osv. Husk bindeord. Du kan avslutte med å si noe om dyret vil egne seg som kjæledyr eller ikke ut fra de opplysningene du har gitt i avsnittet. Husk at setningene skal komme etter hverandre, og pass på å få riktige skrivetegn på plass. Trenger du en temasetning? Du kan for eksempel starte slik: Den bengalske tigeren er et uvanlig dyr, og er annerledes enn dyra vi vanligvis treffer hjemme i Norge. ELLER SLIK: Har du noen gang sett et dyr med innebygd veske? Da har du kanskje sett en kenguru.

    LK20

    Kjerneelementer norsk
    Skriftlig tekstskaping
    Språket som system og mulighet
    Kompetansemål grunnskole etter 10.trinn

    Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

    • skrive tekster med funksjonell tekstbinding og riktig tegnsetting og mestre rettskriving og ordbøying på hovedmål og sidemål
    • uttrykke seg i ulike sjangre og eksperimentere med sjangre på kreative måter

    0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Ressurser for elever og lærere

    Ressursene er knyttet til kjerneelementer og kompetansemål i fagfornyelsen (LK20)  i norsk. Ressursene er laget primært for elever på ungdomstrinnet, men går du på videregående kan du også finne nyttig stoff her! Du kan fritt laste ned ressursene og bruke dem i læring eller undervisning. Jeg blir glad hvis du krediterer meg om du bruker undervisningsoppleggene mine.  Alle elevtekster er brukt med tillatelse.

    Grammatikk og språkutvikling

    Dialekter
    Språkhistorie og språkutvikling
    Bokmål og nynorsk grammatikk
    Ordklasser og setningsanalyse

    Muntlige og skriftlige ferdigheter

    Skrive skjønnlitterært og saklig
    5-avsnittsartikkel og bindeord
    Språklige virkemidler og retorikk
    Fagsamtale og muntlig fremføring

    Lese og analysere tekst og film

    Sjangre
    Sammensatte tekster
    Virkemidler
    Litteraturhistorie

    Søk, kildekritikk og kildeføring

    Søk
    Kildevurdering
    Kildebruk
    Kildeføring

    SKRIV TIL MEG

    ...hvis du har et spørsmål eller en kommentar. Ta kontakt, jeg vil gjerne høre fra deg!

    Pin It on Pinterest

    Share This